Pluimveeweb: Oplossing in de maak voor vrije uitloop eieren

12-05-2022
De Europese Commissie maakte deze week bekend werk te maken van een oplossing waarbij de eieren van vrije uitloop hennen die langer dan 16 weken zijn opgehokt alsnog als vrije uitloop eieren verkocht kunnen worden. Dat laat Vlaams Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) weten.

Door de langdurige ophokplicht vanwege de vogelgriep, komen leghennenhouders met vrije uitloop hennen in de problemen. Zij moeten hun eieren nu al weken voor de scharreleierprijs verkopen.

De ophokplicht duurt in Nederland al sinds 26 oktober 2021 en in België al sinds 15 november 2021. De meest recente uitbraak dateert van begin mei in Nederland, waardoor het einde van de ophokplicht nog niet meteen in zicht is.

Alarmbel

Vlaams Europarlementslid Tom Vandenkendelaere was één van de politici die begin dit jaar aan de alarmbel trok en de Europese Commissie opriep om de regels aan te passen. Die regels stellen dat eieren van hennen met vrije uitloop enkel met die benaming in de handel mogen gebracht worden als de toegang van de kippen tot hun uitloop in de openlucht niet langer dan 16 weken is beperkt. Maar door de aanhoudende periodes van vogelgriep wordt de verplichte ophokplicht voor pluimvee steeds langer.

Volgens de geldende Europese wetten moeten pluimveehouders hun eieren na 16 weken als 'scharrelei' verkopen, met alle gevolgen van dien voor de prijs. De leghennenhouder krijgt niet alleen een lagere prijs. Er dreigt bovendien een overaanbod aan reguliere scharreleieren met negatieve gevolgen voor de opbrengstprijzen van de legpluimveehouderij in z’n geheel.

Oplossing in zicht

De Europese Commissie, kondigde als antwoord op de vraag van onder meer Vandenkendelaere, aan om werk te maken van een oplossing tegen eind dit jaar. „Het probleem van de vrije-uitloopeieren is niet nieuw”, zegt Vandenkendelaere. „De periodes van vogelgriep worden steeds langer en komen steeds meer voor, waardoor pluimveehouders steeds vaker de dupe worden van verplichte ophokplicht. Ik ben dan ook blij te horen dat de Commissie tegen eind dit jaar werk wil maken van een oplossing waarbij hun eieren alsnog als vrije uitloop eieren verkocht kunnen worden, maar dat voor de bioveiligheid tijdelijk geen reële vrije uitloop was. Het probleem duurt al zo lang. De pluimveehouders kunnen geen jaar meer wachten op een oplossing die er zo hopelijk snel komt”, zegt Vandenkendelaere tegen het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

 
 

Inloggen op de ledenportal