Pluimveeweb: Franse vaccinatieproef tegen vogelgriep gestart

16-05-2022
In Frankrijk is een vaccinatieproef tegen vogelgriep van gestart. In een Franse proefboerderij worden twee vaccins getest op eenden. Er wordt eerst een kleinschalige proef gedaan en daarna volgt een onderzoek met een grote groep eenden. vervolgens wordt het onderzoek nog uitgebreid naar 10 pluimveebedrijven. De vaccins zijn ontwikkeld door Ceva en Boehringer Ingelheim.

De vaccinatieproef staat onder toezicht van dierenartsen, de nationale veterinaire school van Toulouse en Franse overheidsdiensten. Er zullen gegevens worden verzameld over de mate van weerstand die de gevaccineerde eenden opbouwen en in hoeverre ze na de enting het virus kunnen verspreiden. De eerste resultaten van het onderzoek worden in de loop van 2023 verwacht. Dit maakte het Franse Ministère de l'Agriculture et de l'Alimentation vorige week bekend.

Als de Franse vaccinatieproef slaagt, worden de resultaten aangeboden aan de Europese Unie. De ministers van landbouw moeten dan beslissen of vaccinatie van pluimvee wordt toegestaan. Dat gebeurt op z'n vroegst volgend jaar.

 
 

Inloggen op de ledenportal