Pluimveeweb: Video: Pluimveebedrijf De Voskuilen uit Venhorst wint prijs vanwege mooi totaalplaatje

23-05-2022
Mark en Marieke Janssen uit het Brabantse Venhorst winnen met de legpluimveetak van hun bedrijf De Voskuilen de Agroscoopbokaal Legpluimvee 2022. Volgens ForFarmers, het voerbedrijf dat de prijs uitreikt, levert het bedrijf uitstekende legprestaties van de hennen, een efficiënte bedrijfsvoering en heeft de familie Janssen oog voor maatschappij en milieu.

'Efficiëntie en economisch resultaat staat voor deze Brabantse ondernemer voorop. Maar mens, dier, milieu en economie moeten wel in balans zijn voor Mark Janssen. In Venhorst runt hij samen met zijn vrouw Marieke, zijn vader en een medewerker een bedrijf met 110.000 scharrelleghennen. In januari hebben ze een nieuwe stal gebouwd, waarin ze zowel volgens het scharrel- als het Beter Leven 1 ster-concept kunnen produceren. Daarnaast hebben ze 890 Beter Leven 1 ster-vleesvarkens', schrijft ForFarmers in een persbericht.

Klinkende cijfers

In het verleden lag het accent op bedrijfsgroei, inmiddels heeft de ondernemer de focus verlegd naar efficiëntie en duurzaamheid en dat is te zien in de resultaten. „Het laatste koppel Lohmann LSL Classic-hennen is afgesloten op 89 weken”, toont ForFarmers legpluimveespecialist Mathij van Hoof in Agroscoop. „Zij produceerden 443 eieren per opgezette hen met een cumulatieve eimassa van 27,6 kg (kengetallen vanaf 20 weken leeftijd). Het gemiddelde legpercentage lag deze ronde op 92,4 procent met een efficiënte voeropname van 119,2 gram per dag. De cumulatieve voederconversie komt daarmee op 2,05. Dat zijn klinkende cijfers”, aldus de specialist.

Naast de scherpe resultaten is de ondernemer ook bewust bezig met maatschappelijke en milieuvraagstukken. Janssen: „Ons bedrijf is energieneutraal en qua stroom volledig zelfvoorzienend dankzij de zonnepanelen. Daarnaast drogen we de pluimvee- en varkensmest in droogtunnels tot 80 à 90 procent droge stof. De volgende stap is om hier op het eigen bedrijf mestkorrels van te maken en deze te vermarkten.” Omdat het bedrijf aan een fietsroute ligt, hebben ze een picknickplaats met bedrijfsfilm voor burgers ingericht. Ook ontvangen Mark en Marieke regelmatig basisschoolkinderen om hen kennis te laten maken met het boerenbedrijf.

Twee voersoorten

In de nabije toekomst start de ondernemer met het Split Feeding-concept van ForFarmers. Hierbij krijgen de hennen gedurende de dag twee voersoorten die aansluiten bij de cyclus van eivorming en de nutriëntbehoefte van de hen. „In het voermanagement kunnen we zo kosten besparen en ei(schaal)kwaliteit verhogen”, licht Janssen toe. „Verder willen we de arbeidsefficiëntie vergroten door de ei-inpakcapaciteit te verhogen en het bedrijf nog verder verduurzamen.” Daarmee bereidt de ondernemer vol enthousiasme en vertrouwen het bedrijf voor op de toekomst.

 
 

Inloggen op de ledenportal