Pluimveeweb: Beter Leven-keurmerk (2 en 3 sterren) benoemd tot topkeurmerk

24-05-2022
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Milieu Centraal onderzoek laten doen naar keurmerken in supermarkten. Daar is een lijst van twaalf topkeurmerken uitgekomen. Het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming (2 en 3 sterren) is opgenomen in de lijst.

Volgens Milieu Centraal scoort de top twaalf van keurmerken op dit moment het beste op duurzaamheid, transparantie en betrouwbaarheid. Naast het Beter Leven-keurmerk zijn ook On The Way to Planetproof, EKO, Demeter en het Europese keurmerk voor biologisch opgenomen in de lijst. De andere keurmerken hebben betrekking op vis, fruit, cacao, klimaat en palmolie.

Albert Heijn

In de Keurmerkenwijzer is ook terug te vinden welke bedrijfslogo’s Milieu Centraal hoog heeft beoordeeld. Deze logo’s horen bij een ambitieus duurzaamheidsprogramma binnen één bedrijf, maar dragen niet bij aan het verminderen van de totale hoeveelheid duurzaamheidsclaims. Onder meer Beter voor Kip, Natuur en Boer van Albert Heijn staat in dit rijtje. KemperKip scoort ook hoog, maar wordt aangeduid als 'paraplulogo', omdat het al werkt volgens de eisen van het topkeurmerk biologisch.

Minister Henk Staghouwer van LNV geeft aan dat veel keurmerken het winkelen voor consumenten verwarrend en ingewikkeld maakt. 'Het betekent ook dat bedrijven zich minder goed kunnen onderscheiden op basis van een keurmerk. Dit vind ik onwenselijk. Met de Keurmerkenwijzer kunnen consumenten checken hoe een logo scoort', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Dier

Het is de derde keer dat Milieu Centraal in opdracht van het ministerie de keurmerken beoordeelt. Thema's waarop de keurmerken worden beoordeeld zijn onder meer milieu, dier, mens, controle en transparantie.

 
 

Inloggen op de ledenportal