Pluimveeweb: AgriuniekRijnvallei: Maximalisatie van saldo bij witte leghennen bij verkoop eieren per stuk

24-05-2022
Voor het realiseren van de gewenste eigewichten zijn verschillende factoren van invloed zoals fokkerij, opfok en voer. In een serie van artikelen gaan wij in op hoe u met voer kunt sturen op het eigewicht. Dit artikel, deel 2, gaat over het stabiel houden van het eigewicht bij witte leghennen bij de verkoop van eieren per stuk.

In het volgende artikel gaan we in op het stabiel houden van het eigewicht bij bruine hennen.

Gewenst eigewichtniveau

Wat het gewenste eigewichtniveau is, wordt mede bepaald door de afspraken die gemaakt worden. De vaste prijs is meestal geldig vanaf 53 gram. Dit betekent dat het belangrijk is om zo min mogelijk eieren onder de 53 gram te hebben en dat daarna de eigewichten niet meer gestimuleerd worden.

Investeer tot 30 weken in de leghen

Dit is een uitdaging, omdat in het begin de eigewichten wel gestimuleerd worden en die stimulatie van het eigewicht daarna niet meer nodig is. Daarnaast moet voor een goede persistentie het hengewicht nog wel doorgroeien. In de opstart zijn daarom drie perioden te onderscheiden: de eerste periode totdat het eigewicht 53 gram is, de tweede periode totdat het gewenste hengewicht bereikt is en de periode daarna voor een stabiel eigewicht.

Hoe realiseer ik zo snel mogelijk een eigewicht van 53 gram?

Om met het voer in te spelen op de groei van het eigewicht is het belangrijk om snel voldoende voeropname te realiseren en voldoende bouwstenen aan te bieden. Een goede voeropname wordt enerzijds bereikt door een goede structuur van het voer en anderzijds door te kiezen voor goed verteerbare en smakelijke grondstoffen. Belangrijke bouwstenen zijn aminozuren en linolzuur. Deze periode duurt meestal tot en met de 24e legweek van de hennen, omdat in die week meestal een eigewicht van 53 gram gerealiseerd wordt.

Hoe realiseer ik voldoende lichaamsgewicht voor een goede persistentie?

Nadat het eigewicht van 53 gram is bereikt, heeft een leghen geen bouwstenen meer nodig voor extra groei van het eigewicht. Wel moeten er in het voer voldoende bouwstenen aangeboden worden om een lichaamsgewicht van 1675-1700 gram op 30 weken te realiseren. Voor voldoende groei van het hengewicht is eiwit (aminozuren) nodig. Focus in deze periode op de groei van het lichaamsgewicht en niet op het remmen van het eigewicht.

Hoe realiseer ik een stabiel eigewicht?

Voor een goede productie moet het hengewicht stabiel blijven gedurende de rest van de legperiode. Het eigewicht mag niet zakken en moet dus in de loop van de legperiode langzaam stijgen. AR heeft van een groot aantal koppels witte leghennen de technische resultaten verzameld. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt betekent dit in de praktijk een langzaam groeiend eigewicht van 58 gram op 30 weken tot ruim 62 gram na 70 weken.

 

Het aantal eieren dat deze koppels hebben gerealiseerd is op 90 weken gemiddeld 446,2 ei poh.

€i-plus aanpak

Voor het realiseren van de gewenste eigewichten is het belangrijk om voor de opzet van het koppel het gewenste eigewicht te bespreken en een plan te maken hoe dit met behulp van voer- en managementmaatregelen bereikt kan worden. Dit doen wij door middel van de €i-plus aanpak.

Meer informatie

Wilt u ook de gewenste eigewichten bereiken om uw saldo te maximaliseren? Neem dan contact op met Jan van Os, 06-22503851 of Tim van Ooijen, 06-13792683.

  • Jan van Os

    Specialist legpluimvee

  • Tim van Ooijen

    Specialist legpluimvee

 
 

Inloggen op de ledenportal