Pluimveeweb: Staghouwer krijgt andere landen mee: landbouwministers EU willen vaccinprogramma tegen vogelgriep

26-05-2022
Tijdens de maandelijkse bijeenkomst van landbouwministers in Brussel heeft minister Staghouwer zijn Europese collega's overtuigd. De landbouwraad stemde unaniem in met de opzet van een vaccinatieprogramma tegen vogelgriep.

Het was een maatregel waar Staghouwer, samen met enkele andere landen, al een tijd voor vocht, maar dat heeft nu succes gehad. De Landbouwraad, zoals de bijeenkomst van landbouwministers heet, gaf de Europese Commissie opdracht om een vaccin te laten ontwikkelen, als extra gereedschap om de spreiding van vogelgriep in te dammen. Zo'n vaccin zou makkelijk toe te dienen moeten zijn en in te passen in de bestaande boerenpraktijk. Daarnaast moet de Commissie zijn best doen om internationale handelsbelemmeringen voor vlees van gevaccineerd pluimvee weg te nemen.

De ministers onderstreepten dat de verspreiding van vogelgriep niet aan nationale grenzen is gebonden, en de grote impact die het virus heeft op landbouw en handel. Daarnaast noemden ze het theoretische gevaar dat een variant van vogelgriep zou kunnen overslaan op mensen.

Vaccinatie is volgens de ministers daarbij niet het complete antwoord, maar moet worden ingezet naast de al bestaande bioveiligheidsmaatregelen om vogelgriep in te dammen. Ook moeten de overheden mutaties van het virus in de gaten blijven houden.

 
 

Inloggen op de ledenportal