AgriHolland: Italië, Griekenland en Cyprus houden nog miljoenen hennen in klassieke kooien

16-11-2012

Op de Duitse veehouderijbeurs EuroTier in Hannover werd de situatie van de Europese eiermarkt na de ban van de legbatterij besproken. Hoewel niet alle lidstaten het verbod naleven en de eierproductie significant gedaald is in enkele landen die dat wel doen, voorspelt de Europese Commissie toch een productiestijging in 2013. Italië, Griekenland en Cyprus houden nog steeds miljoenen hennen in klassieke kooien.

In veel lidstaten was de pluimveesector begin dit jaar niet klaar met de omschakeling van legbatterijen naar huisvestingssystemen die conform de Europese richtlijn zijn. Daarop startte de Europese Commissie procedures tegen tien lidstaten. Op 31 juli hadden bijna alle lidstaten de situatie op orde. Alleen Italië, Griekenland en Cyprus blijven in gebreke. De EU-lidstaten hebben informeel afgesproken dat de klassieke kooi-eieren die hier nog geproduceerd worden, ter plekke verwerkt moeten worden.

Door de ingezette eindspurt om te voldoen aan de nieuwe Europese regels, is de productie in sommige landen dramatisch gedaald. In Spanje worden dit jaar waarschijnlijk 15% minder eieren geproduceerd. Productiedalingen worden ook verwacht in de drie lidstaten waar de omschakeling niet voltooid is. Volgens de meest recente documenten van de EU zitten er in Italië nog altijd 17 miljoen leghennen in klassieke kooien.

In 2012 is de Europese eierproductie licht gedaald, maar de Europese Unie blijft wel zelfvoorzienend. De vaak voorspelde instorting van de eierverwerkende industrie heeft niet plaatsgevonden.

bron: VILT, 15/11/12

Copyright ©2012 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal