Boerderij: Bodem in eierprijs komt in zicht

27-05-2022

Redactie

John Ramaker

chef markt

Langzaam maar zeker lijkt de bodem van de eierprijzen in zicht. Hier en daar is al sprake van stabilisering van de prijzen.

 

De voorraden in de markt zijn beperkt, terwijl het aanbod dat op de markt wordt gebracht maar krap is. Aan de andere kant is de consumptie van eieren nog steeds goed. Zowel industrie als consument vraagt veel eieren. En dat zal de prijsdaling die rond Pasen is ingezet binnenkort stoppen. De hoge kostprijs van de eieren laat zich nu duidelijk voelen.

Supermarkten schroeven prijzen op

De supermarkten wachten niet af. Zij schroeven hun prijzen vast op. Jumbo heeft afgelopen week de prijs van de Blije Kip-eieren met bijna 4 cent per stuk verhoogd naar € 5,49 per doos van 10 eieren. Bij Plus zijn de Blije Kip-buiteneieren verhoogd naar € 3,99 per 10. Sinds medio maart zijn deze eieren zo’n 50 cent ofwel 5 cent per ei duurder geworden.

Afgelopen week lagen er bij Plus ook Biologisch Plus-eieren voor € 3,29. Dat is een aanbiedingsprijs; met ingang van de nieuwe week zullen deze eieren wel weer voor € 4,29 worden verkocht.

In hetzelfde schap liggen ook witte middelgrote scharreleieren voor zo’n 18 cent per stuk. En daarboven is in het prijssegment tussen 25 en 40 cent per ei een zeer uiteenlopend aanbod van soorten eieren en verschillende maten. En vrijwel overal zien we oplopende prijzen. Hier en daar leidt dat ook wel tot verschuivingen. Consumenten laten de duurdere biologische en uitloopeieren liggen en kiezen vanwege de prijs toch maar voor scharreleieren.

Prijsverhogingen nodig voor producent

In de afgelopen twee weken is een flink aantal prijsverhogingen doorgevoerd in de supermarkten. Veel eieren zijn met 15 tot 20 cent in prijs verhoogd. Op doosjes van 10 stuks komt dat toch neer op 1,5 tot 2 cent per ei. In de toeleveringsketen wordt instemmend gereageerd op deze prijsverhogingen. “Blijkbaar zien supermarkten ruimte om hun prijzen te verhogen. Dat biedt mogelijkheden om de leveranciers en dus uiteindelijk de producent ook wat meer te betalen”, zo redeneert men.

Hogere prijzen zijn hard nodig om de productie in de benen te houden. Voer is 65% van de kostprijs en vanwege de extreem hoge graanprijzen ontbreekt het aan prikkels om volop te produceren. Bovendien komen de zomermaanden dichterbij en dat is vaak ook een lastige periode wat de prijsvorming betreft.

Prognose: stabilisering tot licht lagere prijzen.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal