Pluimveeweb: Vogelgriep in Hierden: ‘Een tegenvaller, maar geen reden voor paniek’

08-06-2022
Kees de Jong (LTO/NOP) noemt het vogelgriepgeval op een commercieel eenden-vermeerderingsbedrijf in Hierden (GD) een tegenvaller. Hij verwacht wel dat het gaat om een uitzondering in een waterrijk gebied en dat andere pluimveebedrijven niet direct veel risico lopen.

De afgelopen maanden waren er minder vogelgriepuitbraken. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa. Toch noemt De Jong nog een geval in Duitsland en nu is Nederland weer aan beurt. „We moeten waakzaam blijven”, zegt de pluimveevoorman van LTO. „De tijd van toekijken in de zomer is voorbij. Alleen er is geen reden voor paniek. We weten dat het hoog pathogene vogelgriepvirus nog altijd rondgaat onder wilde vogels in de natuur.”

Verplaatsen onwenselijk

De Jong kent de eendenhouder in kwestie niet. Het bedrijf is voor de tweede keer getroffen door vogelgriep. Of eenden vatbaarder zijn voor het huidige vogelgriepvirus durft hij niet te zeggen. „Eendenbedrijven liggen van oudsher vaak wel in waterrijke gebieden. Deze bedrijven verplaatsen lost niks op. Grote clusters van pluimveebedrijven zijn gezien de vogelgriepsituatie ook onwenselijk.”

Op dit moment is er nog geen vaccin op de markt, iets waar wel hard aan wordt gewerkt. Zo’n vaccin is volgens De Jong de enige echte oplossing. Tot die tijd doen pluimveebedrijven er alles aan om de hygiënemaatregelen op orde te hebben. „Het blijft belangrijk om te onderzoeken hoe het virus in bedrijven is gekomen om daar vervolgens op te acteren. Stel dat we ontdekken dat windbreekgaas risico’s vermindert, kunnen we daarmee aan de slag.”

Ganzen vertrokken

Volgens Bart-Jan Oplaat (NVP) is de besmetting in Hierden geen reden voor paniek. „De meeste ganzen zijn vertrokken, dit is niet het begin van iets nieuws. Het bedrijf ligt dicht bij het Veluwemeer, als daar één watervogel vijf kilometer landinwaarts vliegt komt het al langs de eendenhouderij."

Oplaat ziet niks in het verplaatsen van bedrijven uit waterrijke gebieden. „Klinkklare onzin. Wie zegt dat het virus van volgend jaar net zo besmettelijk is? Het virus dat we nu hebben sterft ook weer en dan komt er iets anders voor in de plaats. Dat kan net zo goed een mildere variant zijn."

 
 

Inloggen op de ledenportal