Boerderij: In drie lidstaten nog veel kooieieren

17-11-2012

Hannover - In Italië, Griekenland en Cyprus worden nog steeds miljoenen hennen in klassieke kooien gehouden. Toch zal de eierproductie volgend jaar opleven. Dat werd gemeld op het Poultry Forum dat deze week plaatsvond op de veehouderijbeurs Eurotier.

In veel lidstaten was de pluimveesector begin dit jaar niet klaar met de omschakeling van legbatterijen naar huisvestingssystemen die conform de Europese richtlijn zijn, die het dierenwelzijn moet verbeteren. Daarop startte de EU procedures tegen tien lidstaten.
Op 31 juli waren bijna alle lidstaten in orde. Alleen Italië, Griekenland en Cyprus blijven zelfs nu nog in gebreke. De EU-lidstaten hebben informeel afgesproken dat de klassieke kooi-eieren die nog in de EU geproduceerd worden, ter plekke verwerkt moeten worden.
Door de ingezette eindspurt om te voldoen aan de nieuwe regels is de productie in sommige landen dramatisch gedaald. In Spanje bijvoorbeeld, zullen dit jaar vermoedelijk 15 procent minder eieren zijn. Productiedalingen worden ook verwacht in de drie lidstaten waar de omschakeling niet voltooid is. Volgens de meest recente documenten van de EU zitten er in Italië nog altijd 17 miljoen leghennen in klassieke kooien.
In 2012 is de Europese eiproductie lichtjes gedaald, maar de EU blijft wel zelfvoorzienend. De vaak voorspelde instorting van de ei-industrie heeft niet plaatsgevonden. Ondanks de moeilijkheden die er nog altijd zijn, zal de Europese eiermarkt in 2013 terug op volle toeren draaien, zo werd voorspeld op Eurotier.

door Vilt 17 nov 2012

 

 
 

Inloggen op de ledenportal