Boerderij: Opnieuw vogelgriep bij eendenhouderij in Hierden

08-06-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Bij een eendenbedrijf in Hierden (Gelderland) is dinsdag opnieuw vogelgriep geconstateerd. De circa 7.000 eenden op het pluimveebedrijf worden geruimd.

 

Bij het bedrijf werd op 3 februari ook al vogelgriep vastgesteld. Toen werden zo’n 15.000 eenden geruimd.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Hierden liggen drie andere pluimveebedrijven die geen directe contacten hebben gehad met het besmette bedrijf. Ze worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord.

In de 3-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven, maar in het 10-kilometergebied zijn nog andere 21 bedrijven gevestigd. In dit gebied geldt een vervoersverbod. Er is een corridor ingesteld voor transport onder speciale voorwaarden naar eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo.

Early warning-monitoring

Hierden bevindt zich in regio 7, het gebied van het noorden van de Gelderse Vallei tot Zwolle. In dit gebied moesten eendenbedrijven tot voor kort wekelijks kadavers naar de Gezondheidsdienst voor Dieren opsturen omdat met HPAI besmette eenden niet altijd symptomen vertonen. Deze early warning-monitoring voor eendenbedrijven, die ook gold in de regio 10, was net op zaterdag 4 juni opgeheven, tegelijk met de vervoersverboden in de Gelderse Vallei.

Lees ook: Kippen blijven voorlopig opgehokt

 

 
 

Inloggen op de ledenportal