Pluimveeweb: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Tzum

16-06-2022
Op een vleeskuikenbedrijf in Tzum (FR) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 166.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen dertien andere pluimveebedrijven. Voor deze geldt per direct een vervoersverbod.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

 
 

Inloggen op de ledenportal