Pluimveeweb: Vogelgriep slaat toe langs Belgische kust

15-06-2022
Op verschillende plaatsen langs de Belgische kust zijn kadavers gevonden van dode vogels. Bij het Vogelopvangcentrum (VOC) van Oostende is het alle hens aan dek, zo meldt het Nieuwsblad. „Het gaat om vogelgriep en dat is voor het eerst tijdens de zomer. Dit is nog maar het begin”, zegt Claude Velter van het VOC.

Langs de hele Belgische kustlijn zijn al verschillende meldingen gemaakt van dode vogels. Soms gaat het volgens Claude Velter, directeur van het Oostendse Vogelopvangcentrum, zelfs om een tiental vogels op dezelfde plaats.

„Elke dag krijgen we zieke vogels binnen”, zegt Velter. „De vogelgriep is normaal een winterfenomeen, maar voor het eerst krijgen we er nu ook tijdens de zomer mee te maken. Het komt voor bij dieren die in kolonie broeden en die zitten op dit moment allemaal samen. Dit is nog maar het begin, de kans is dus groot dat dit rampzalig wordt.”

Quarantainesysteem

In het VOC werken momenteel zeven personeelsleden en een vijftiental vrijwilligers en die zijn allemaal broodnodig. “Door de uitbraak hebben wij enorm veel werk. We moeten er vooral voor zorgen dat de ziekte bij ons niet uitbreekt”, duidt Velter.

“Daarom hebben we een quarantainesysteem opgezet binnen het VOC. We keren daardoor een beetje terug naar het coronatijdperk. We moeten er vooral voor zorgen dat andere dieren niet besmet raken en dat we ook zelf de besmetting niet doorgeven. Bijna dagelijks staan we in nauw contact met het Agentschap Natuur en Bos en met het FAVV om te overleggen of we onze protocollen niet moeten aanpassen.”

Machteloos

Het broedseizoen is in normale omstandigheden al heel druk bij het VOC. De uitbraak van de vogelgriep zorgt voor een mentale beproeving. „We staan er machteloos tegen. We krijgen elke dag tientallen besmette vogels binnen. Maar dat kan straks oplopen naar veel hogere aantallen", aldus Velter, „We doen er alles aan om de ziekte hier buiten te houden. Zo gaan onze medewerkers volledig in pak de ruimte waar de vogels zitten binnen. En tussen de binnen- en buitenzone moeten we steeds onze voetzolen ontsmetten. We weten voorlopig nog niet waar dit zal eindigen, maar de situatie van het moment ziet er niet goed uit.”

Honden geweerd

De vogelgriep is in principe niet gevaarlijk voor de mens, maar voor viervoeters kan het wel gevaarlijk zijn. Ook in het Maria-Hendrikapark in Oostende werden al verschillende kadavers aangetroffen in en rond de Konijnenvijver. Directeur van het Blauwe Kruis, Fabrice Goffin, roept mensen op om er weg te blijven met hun hond.

‘Geen paniek’

Oostends Schepen Silke Beirens (Groen) zegt dat er geen reden is tot paniek. „We worden goed geïnformeerd en er is een goede samenwerking tussen de stad en het VOC. De vogelgriep raast al even over West-Europa. Er is echter geen reden tot paniek.”

Tekst: 

 

Bron: Het Nieuwsblad

 
 

Inloggen op de ledenportal