Boerderij: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Tzum

16-06-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Een vleeskuikenbedrijf in Tzum (Fr.) is getroffen door vogelgriep. De ongeveer 166.000 vleeskuikens op het bedrijf worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen.

 

Twee andere pluimveebedrijven in de 3-kilometerzone worden door de NVWA gescreend op vogelgriep. Er is een vervoersverbod in een gebied van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. Daarin liggen dertien andere pluimveebedrijven.

In de maand mei waren er slechts twee besmettingen met hoogpathogene vogelgriep in Nederland; op 2 mei bij een bedrijf met opfokleghennen in Lunteren (Gld.) en op 19 mei bij een kleinschalige houderij in Boskoop (Z.-H.) In juni zijn er, halverwege de maand, al weer vier gevallen. Drie in Hierden (Gld.) en nu dus in het Friese Tzum.

‘Tot eind augustus’

De Deskundigengroep Dierziekten had op 1 juni de risico-inschatting voor introductie van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Nederland? als geheel verlaagd van ‘hoog’ naar ‘matig tot hoog’. Het risico werd lager ingeschat dan een maand eerder omdat er veel minder wilde watervogels zijn dan in de winter en het vroege voorjaar.

Bovendien werden er minder dode dieren gevonden in de buurt van pluimveebedrijven en zijn de weersomstandigheden voor overleving van het virus buiten de gastheer minder gunstig. Ook was de actieradius van wilde vogels kleiner doordat zij jongen hebben.

De Deskundigengroep Dierziekten waarschuwde echter ook voor sterfte bij kolonies sterns en meeuwen aan de kust. Als de jongen van sterns en meeuwen uitvliegen, zou dat een moment kunnen zijn waarop HPAI zich verder kan verspreiden, aldus de experts. Ze achtten de kans reëel dat tot eind augustus nog positieve gevallen onder wilde vogels gevonden worden.

Ruimingen

Sinds eind oktober zijn er 48 commerciële pluimveebedrijven en zeven grotere hobbyboeren geconfronteerd met een HPAI-besmetting. Bovendien werden 33 pluimveebedrijven preventief geruimd, met name in de Gelderse Vallei. In totaal zijn er een kleine 3,5 miljoen dieren geruimd.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal