Pluimveeweb: Laatste vogelgriep-nieuws: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Biddinghuizen

17-06-2022
Volg in dit overzichtsartikel meerdere keren per week de laatste ontwikkelingen rondom uitbraken van hoog pathogene vogelgriep in Europa.

17 juni: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Biddinghuizen

Op een biologisch leghennenbedrijf in Biddinghuizen is vrijdag 17 juni vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 56.000 leghennen op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

16 juni: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Tzum

Op een vleeskuikenbedrijf in Tzum (FR) is donderdag 16 juni vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 166.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd.

15 juni: Vogelgriep slaat toe langs Belgische en Franse kust

Op verschillende plaatsen langs de Belgische kust zijn kadavers gevonden van dode vogels. Bij het Vogelopvangcentrum (VOC) van Oostende is het alle hens aan dek. Ook aan de kust van Frankrijk is vogelgriep bij in het wild levende vogels vastgesteld.

7 juni: Vogelgriepuitbraken in Europa nemen af

In Europa neemt het aantal uitbraken af. In Frankrijk is het nu rustiger geworden met een totaalstand van 1372 uitbraken tot nu toe. In Hongarije zijn in april-mei 108 uitbraken bij gehouden vogels geweest, waarvan 102 door verspreiding tussen bedrijven. Ook zijn er nog altijd meldingen van dode vogels die besmet zijn met HPAI, maar ook daar lijkt het aantal af te nemen. Dat schrijft minister Henk Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer.

De maatregelen in Nederland zoals de ophokplicht blijven onverminderd van kracht. Staghouwer: 'De deskundigen hebben de kans dat een pluimveebedrijf wordt besmet als de ophokplicht wordt opgeheven in enkele regio’s die grenzen aan België en Duitsland als matig-hoog ingeschat. Deze beoordeling en de grote consequenties die een uitbraak heeft, hebben mij doen besluiten de ophok- en afschermplicht nu niet in te trekken, niet landelijk maar evenmin regionaal. Ik acht het intrekken ervan nu niet verantwoord.'

2 mei: Opnieuw vogelgriepuitbraak in Lunteren

Op een opfokbedrijf voor leghennen in Lunteren (GD) is maandagavond 2 mei H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 90.000 dieren op het besmette bedrijf geruimd.

28 april: Vogelgriep op legkippenbedrijf in Lunteren

Op een legkippenbedrijf in Lunteren (GD) is donderdagavond 28 april H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 50.000 dieren op het besmette bedrijf geruimd.

26 april: Afvoermogelijkheden Lunteren VI en VII

Vanaf heden is de afvoer van eieren en vleeskuikens uit de beperkingsgebieden Lunteren VI en VII weer mogelijk. Zie hieronder alle afvoermogelijkheden voor deze gebieden. Let op: de beperkingsgebieden Lunteren VI en VII overlappen deels de beperkingsgebieden Terschuur en Barneveld II. Dit betekent dat onderstaande afvoermogelijkheden alleen gelden voor bedrijven die zich Niet in de beperkingsgebieden Terschuur en Barneveld II bevinden, meldt Avined dinsdag 26 april.

 • Afvoer consumptie-eieren: het vervoer van consumptie-eieren van pluimveebedrijven uit het beperkingsgebied is met ingang van heden toegestaan. De aanwijzingen zijn hier te vinden. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers. Voor legbedrijven in het 3 km-gebied geldt een individuele aanwijzing.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen aangewezen voor het beperkingsgebied. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
 • Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf vandaag. De aanwijzingen zijn hier te vinden.

26 april: Knelpunten mestafvoer – ontheffing mogelijk

In een beperkingsgebied is het verboden om pluimveemest af te voeren voor zolang het gebied in stand blijft (minimaal 30 dagen). Door aanhoudende vogelgriepuitbraken komen pluimveehouders door opbouwende hoeveelheid mest op het erf in de knel. Daarom is het vanaf heden mogelijk een ontheffing aan te vragen voor een beperkte afvoer van mest vanuit een BT-gebied. Let op: Deze ontheffingsmogelijkheid geldt alleen voor bedrijven die aaneensluitend in verschillende beperkingsgebieden hebben gelegen en waar echt knelpunten ontstaan als de mest niet wordt afgevoerd.

Let op: Transport kan pas 72 uur na de meest recente uitbraak plaatsvinden. Bij een nieuwe uitbraak komt de ontheffing direct te vervallen. U kunt een ontheffing aanvragen door het formulier “Blanco ontheffingsaanvraag mestafvoer” ingevuld te mailen naar info@avined.nl. Het is van belang dat alle vragen volledig zijn ingevuld, anders wordt de ontheffing niet afgegeven.

26 april: Verenigd Koninkrijk heft ophokplicht op

De ophokplicht voor pluimvee wordt maandag 2 mei opgeheven in het Verenigd Koninkrijk. In het Verenigd Koninkrijk (VK) gold sinds 29 november een ophokplicht. Sindsdien vonden ruim 200 nieuwe uitbraken van hoog pathogene vogelgriep plaats.

25 april: Vogelgriep vastgesteld binnen 1 kilometerzone rond uitbraak in Terschuur

Op een legbedrijf met 17.000 kippen in Barneveld (GD) is zondagavond 24 april vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat hier waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Het betreft een bedrijf dat is gelegen in de 1 kilometerzone rondom de uitbraak in Terschuur waar een dag eerder vogelgriep was vastgesteld.

24 april: Vogelgriepuitbraak op vermeerderingsbedrijf Terschuur

In Terschuur, gemeente Barneveld, is op een vermeerderingsbedrijf vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 28.600 dieren op het besmette bedrijf geruimd.

22 april: Opnieuw vogelgriepuitbraak in Lunteren

In Lunteren is vrijdagavond 22 april voor de vierde keer deze maand een pluimveebedrijf getroffen door de vogelgriep, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 88.000 leghennen op het besmette bedrijf geruimd.

21 april: Opnieuw vogelgriep in Lunteren; eendenbedrijf geruimd

Donderdag 21 april is opnieuw H5 vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Lunteren. Dit maal op een eendenbedrijf. Volgens de NVWA gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Alle 3.000 eenden op het bedrijf worden geruimd.

20 april: Vogelgriep op twee leghennenbedrijven in Lunteren

Op twee pluimveebedrijven met leghennen in Lunteren (GD) is woensdag 20 april vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 280.000 kippen op de besmette bedrijven geruimd.

19 april: Tweede vogelgriepbesmetting in centrum pluimveesector na uitbraak in Voorthuizen

Op een leghennenbedrijf in Voorthuizen nabij Barneveld is dinsdagavond 19 april H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 26.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd.

19 april: Dode vogels geruimd vlakbij besmette pluimveebedrijf in Barneveld

In het Schaffelaarse Bos in Barneveld (GD) zijn ongeveer tien dode vogels weggehaald door de dierenambulance in samenwerking met de brandweer afgelopen maandag 18 april.

19 april: Al meer dan 1200 uitbraken van vogelgriep in Frankrijk

Frankrijk telde vrijdag 7 april al 1.218 uitbraken van hoog pathogene vogelgriep bij pluimveebedrijven. Er zijn al meer dan 12 miljoen dieren preventief geruimd. Het aantal uitbraken was zo groot de afgelopen tijd, dat er grote logistieke problemen ontstonden bij het ruimen van dieren en het verwerken van kadavers. Er waren dagen met 40 uitbraken per dag. Het Franse instituut voor risicobeoordeling van voedsel en dieren Anses stelt dat het virus zich in korte tijd heeft aangepast en pathogener is geworden.

15 april: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Barneveld

Op een leghennenbedrijf in Barneveld is vrijdag 15 april H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Alle circa 34.000 leghennen op het bedrijf worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. Het virus duikt hiermee op in het pluimveerijke Barneveld, het hart van de Nederlandse pluimveesector.

12 april: Vogelgriep op eendenbedrijf in Lunteren

Op een eendenbedrijf in Lunteren (GD) is dinsdag 12 april vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 8.500 eenden op het besmette bedrijf geruimd.

30 maart: Vogelgriep op moederdierenbedrijf in Meulebeke

Op een moederdierenbedrijf in Meulebeke, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, is woensdag 30 maart hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf is inmiddels geruimd.

18 maart: Vogelgriep vastgesteld op kleinschalige houderij in Lunteren

In Lunteren (provincie Gelderland) is op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. De circa 100 vogels op de locatie zijn igeëuthanaseerd. Het gaat om eenden, ganzen en een paar kippen.

Er wordt een gebied met vervoersbeperkingen ingesteld rond deze locatie. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het al eerder ingestelde gebied rondom de eerdere besmetting in Lunteren op 10 maart. Bekijk hier de Regeling bescherming- en bewakingszone, de 3 kilometer kaart en 10 kilometer kaart II Lunteren.

16 maart: Frankrijk ruimt pluimvee vanwege vogelgriep

Frankrijk gaat pluimvee ruimen in de Westelijke regio Pays de la Loire, een belangrijke pluimveezone langs de Franse westkust om vogelgriep in te dammen. Het Franse ministerie van landbouw maakte dat vrijdag bekend, volgens persbureau Reuters. Het zal gaan om 3 miljoen dieren, er zijn al ongeveer 4 miljoen kippen geruimd.

In het gebied in Frankrijk zitten veel broederijen, daarom zouden sommige van dit soort bedrijven een vrijstelling krijgen. Dit omdat er in het Zuidwesten na ruimingen door vogelgriep juist weer wordt opgestart.

15 maart: Afvoer consumptie-eieren Lunteren weer mogelijk

Op de 46 bedrijven in de 3 kilometerzone rond het door vogelgriep getroffen biologisch leghennenbedrijf in het Gelderse Lunteren zijn geen besmettingen vastgesteld. De afvoer van consumptie-eieren in het gebied rondom dit bedrijf is vanaf 15 maart weer mogelijk, meldt Avined.

In de 3 kilometerzone en 10 kilometerzone geldt nog een vervoersverbod. Wel heeft de NVWA slachterijen aangewezen voor de afvoer van vleeskuikens. Daar geldt wel een aantal voorwaarden bij en er is een ontheffing nodig.

14 maart: Vogelgriep treft ook Amerikaanse staat Wisconsin

Op een leghennenbedrijf in de Amerikaanse staat Wisconsin is maandag 14 maart hoog pathogene vogelgriep (HPAI) vastgesteld. Dit is het eerste geval van HPAI dat in Wisconsin is bevestigd. Met dit nieuwe geval is het virus nu in acht staten in de Verenigde Staten (VS) vastgesteld. De andere getroffen staten zijn Missouri, Indiana, Kentucky, Iowa, South Dakota, Maryland en Delaware. Naast de acht staten is HPAI ook bevestigd op een pluimveebedrijf in Nova Scotia in Canada, meldt de Amerikaanse pluimveenieuwssite WATTPoultry.com. Ook in Europa waren er recent nog regelmatig nieuwe vogelgriepuitbraken zoals in Duitsland en Frankrijk.

10 maart: Vogelgriep vastgesteld op biologisch leghennenbedrijf in Lunteren

Op een biologisch leghennenbedrijf in Lunteren (GD) is donderdag 10 maart vogelgriep geconstateerd, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 40.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd. Binnen 1 kilometer liggen drie bedrijven waar pluimvee wordt gehouden. Om te voorkomen dat het virus in dit pluimveedichte gebied verder spreidt, worden deze drie pluimveebedrijven preventief geruimd.

10 maart: Ook de VS kampt met vogelgriep in meerdere staten

Na de vaststelling van hoog pathogene vogelgriep op een kalkoenbedrijf in Iowa op maandag 7 maart, kampen nu al zeven staten in de Verenigde Staten (VS) met vogelgriep. De zes andere staten waar recent ook vogelgriep is vastgesteld zijn, zijn Maryland, Delaware, Missouri, Kentucky, Indiana en South Dakota. Naast twee grote legbedrijven zijn twee vleeskuikenbedrijven, acht kalkoenbedrijven en één gemengd pluimveebedrijf getroffen.

In Iowa betreft het een bedrijf met 50.000 vleeskalkoenen van 15 weken die onmiddellijk na de vaststelling geruimd werden. Ook de meeste andere uitbraken zijn vastgesteld op relatief grote bedrijven. In Missouri bijvoorbeeld op een vleeskuikenbedrijf met 246.000 vleeskuikens en in Delaware een legbedrijf met 1,1 miljoen kippen. De uitbraken liggen duidelijk op vliegroutes van migrerende wilde vogels en de vondst van besmette wilde vogels verraadt de hoge infectiedruk, melden de Amerikaanse pluimveenieuwssite WATTPoultry.com en de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

8 maart: Grote vogelgriepuitbraak aan Franse westkust

Het Franse ministerie van Landbouw maakte onlangs bekend dat er begin maart 74 vogelgriepbesmettingen waren geteld in de regio Pays de la Loire aan de Franse westkust, terwijl dat er op 24 februari nog slechts 9 waren. Inmiddels zijn in de regio meer dan een half miljoen dieren geruimd. Frankrijk als geheel telde op 4 maart 443 besmettingen op professionele pluimveebedrijven.

De meeste gevallen doen zich voor in het departement Vendee welke direct aan de kust ligt. Vanwege de snelle verspreiding van het vogelgriepvirus heeft het Franse ministerie van Landbouw voor Pays de la Loire verscherpte maatregelen ingesteld. Binnen een straal van vijf kilometer van een besmetting worden alle pluimveebedrijven preventief geruimd. Ook worden er meer mobiele slachtbedrijven ingeschakeld en is elk transport van pluimvee of van broedeieren verboden.

5 maart: Vogelgriep op legpluimveebedrijf in Hekendorp

Op een pluimveebedrijf met leghennen en opfokleghennen in Hekendorp (UT) is zaterdagavond 5 maart vogelgriep geconstateerd, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Alle 121.000 kippen op het bedrijf worden geruimd. In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone ligt één andere pluimveebedrijf dat door de NVWA wordt bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog zes andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

3 maart: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Son

In Hedel (GD) is op een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld donderdag 3 maart. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Alle 64.500 dieren op het bedrijf worden geruimd. In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone liggen 6 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 10 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

1 maart: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Son

Op een vleeskuikenbedrijf in Son (NB) is dinsdagavond 1 maart vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Alle 170.000 vleeskuikens op het bedrijf worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. Binnen de 3 kilometerzone liggen 8 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd. In de 10 kilometerzone liggen nog 27 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

1 maart: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Wageningen

Op een vermeerderingsbedrijf in Wageningen is dinsdag 1 maart vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 47.000 kippen op het bedrijf geruimd. In de 1 en 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 49 pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

28 februari: Vleeskuikenbedrijf in Holwierde geruimd

Op een vleeskuikenbedrijf in Holwierde (GR) worden 74.500 kuikens geruimd vanwege vogelgriep in het ongeveer vier kilometer verderop gelegen Losdorp. Het pluimveebedrijf wordt als een 'risicovol contact' gezien. Bij het traceringsonderzoek van contacten is naar voren gekomen dat de houder van het vleeskuikenbedrijf in Losdorp ook de vleeskuikens van het bedrijf in Holwierde verzorgt.

28 februari: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf Losdorp (GR)

In het Groningse plaatsje Losdorp is maandagochtend 28 februari op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. De Rijksoverheid meldt dat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant gaat. De circa 37.000 kuikens worden geruimd. In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 3 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer-zone liggen 12 pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

27 februari: Vogelgriep op kalkoenbedrijf in Hellum (GR)

Op een kalkoenbedrijf in het Groningse Hellum is zondag 27 februari vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 16.000 kalkoenen op het bedrijf geruimd. In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 3 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 19 pluimveebedrijven, waaronder de twee onlangs besmette en geruimde bedrijven in Woltersum.

25 februari: Vogelgriep op hobbypluimveebedrijf in Friese Scharnegoutum

Op een kleinschalige houderij met diverse watervogels in het Friese Scharnegoutum is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 90 watervogels op het bedrijf geruimd. In de 1 kilometer zone en in de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen drie pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

24 februari: Vogelgriep op biologisch opfokleghennenbedrijf in Woltersum

Op een biologisch opfokleghennenbedrijf in Woltersum (GR) is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 50.000 opfokhennen op het bedrijf geruimd.

24 februari: Biologische sector pleit voor vaccinatie tegen vogelgriep

De biologische sector onderzoekt in samenwerking met het ministerie van LNV de mogelijkheid om een gecontroleerde veldproef op te zetten met een kansrijk vaccin, meldt het biojournaal. Een veldproef lijkt prematuur, omdat de labproef nog opgestart moet worden, maar op die manier kan er belangrijke tijd worden gewonnen. Om meer te weten over de werking van vaccins onder praktijkomstandigheden is een veldproef sowieso vereist. Belangrijke vraag daarbij is niet alleen of gevaccineerde kippen niet ziek worden als ze besmet raken, maar ook of ze het virus dan niet verspreiden.

„Vaccinatie moet worden toegestaan”, meent Dick de Koning, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging. „Niets doen is geen optie meer. Kippen worden al heel lang ingeënt, dat moet dus mogelijk zijn. Afgezien van het dierenwelzijn, leidt op dit moment élke boer onder de mogelijke catastrofe van een volledige ruiming van zijn bedrijf.” Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde besteedt donderavond 24 februari aandacht aan de vogelgriep, waarin onder andere het geluid van de biologische sector aan bod komt. De uitzending start om 20.25 uur en is te zien op NPO 3.

23 februari: Staghouwer neemt extra maatregelen

Landbouwminister Henk Staghouwer stelt onder meer een verplichte hygiënecheck voor besmette en geruimde bedrijven in. Hoe die check er precies uit komt te zien, wordt later duidelijk.

'Het doel van deze hygiënecheck is dat eventuele belangrijke tekortkomingen in de bioveiligheid eerst verholpen worden voordat houders nieuwe dieren in de stal mogen plaatsen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal hierop toezien. Deze hygiënecheck komt naast de reeds bestaande verplichte reinigings- en ontsmettingsrondes die een besmet bedrijf moet hebben uitgevoerd voordat er nieuwe dieren in de stal kunnen worden geplaatst', schrijft hij in een Kamerbrief. Staghouwer ziet vaccineren als een belangrijke oplossing voor de lange termijn.

23 februari: Dierenbescherming roept op tot vaccineren

De Dierenbescherming, vooral bekend van het Beter Leven-keurmerk, roept in een open brief op om pluimvee te gaan vaccineren tegen Vogelgriep. De organisatie vindt dit een politieke keuze, want de brief is gericht aan de Tweede Kamer.

'Er is steeds meer maatschappelijke overeenstemming dat het ophokken en doden van pluimvee, gekoppeld aan de serieuze bedreiging van de volksgezondheid een halt moet worden toegeroepen. Dat kan met een vaccinatieprogramma', schrijft de Dierenbescherming.

De oproep komt vlak voor het Tweede Kamerdebat van 24 februari over zoönosen. Ook door Compassion in World Farming en World Animal Protection hebben de brief ondertekend. De brief is als advertentie ook gepubliceerd in De Volkskrant.

21 februari: Vogelgriepsituatie in Europa blijft zeer onrustig

De vogelgriepsituatie blijft zeer onrustig in Europa, meldt Avined maandag 21 februari in een update. Half februari is het vogelgriepvirus nog aangetroffen op verschillende pluimveebedrijven in Nedersaksen (Duitsland). Daarnaast zijn er de afgelopen periode wederom verschillende meldingen gemaakt van nieuwe uitbraken op pluimveehouderijen en vondsten van wilde vogels in onder andere Engeland, Italië, Noord-Macedonië en in verschillende andere landen in Oost-Europa.

21 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Putten

De vogelgriepscreening op de bedrijven in de 3 km-gebieden rondom de uitbraak in Putten (GD) gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat er geen virus is aangetoond op deze bedrijven. Daarom is er sinds zaterdag weer afvoer onder voorwaarden mogelijk, meldt Avined maandag 21 februari in een nieuwsbrief.

 • Afvoer consumptie-eieren: er kunnen consumptie-eieren worden afgevoerd door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Klik hier voor Putten. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen voor het gebied Putten aangewezen. Dit betekent dat onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA de vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van AVINED staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Putten met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
 • Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebieden Putten met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het gebied Putten.

20 februari: Vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Groningse Uithuizen

Op een kalkoenenbedrijf in het Groningse Uithuizen is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 10.000 kalkoenen op het pluimveebedrijf geruimd.

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, deze zal bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 16 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

18 februari: Vogelgriep slaat ook toe in de Verenigde Staten, Mexico en Cuba

NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat geeft tegenover de redactie van Pluimveeweb.nl aan dat de hoog pathogene vogelgriep niet alleen in Europa voor problemen zorgt. Ook in de Verenigde Staten, Mexico en Cuba waren er de afgelopen tijd regelmatig hoog pathogene vogelgriepuitbraken. Daarnaast waren er deze week ook uitbraken van hoog pathogene vogelgriep op pluimveebedrijven in Denemarken en Roemenië.

17 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebieden Woltersum

Avined heeft de afvoermogelijkheden vanuit het beperkingsgebied Woltersum donderdag 17 februari opgesteld. De vogelgriepscreening op de bedrijven in de 3 km-gebieden gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat er geen virus is aangetoond op deze bedrijven. Daarom is er weer afvoer onder voorwaarden mogelijk.

 • Afvoer consumptie-eieren: er kunnen consumptie-eieren worden afgevoerd door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Woltersum. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA werkt aan de aanwijzingen van slachterijen voor de gebieden. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe een pluimveehouder een ontheffing kan aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
 • Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Woltersum.

17 februari: Aanwijzingen beperkingsgebied Putten

Als de uitslagen van de screening van de pluimveebedrijven in het 3 km gebied rond Putten bekend zijn en geen nieuwe vogelgriepbesmettingen zijn gevonden, dan zullen de aanwijzingen van de pakstations, eierverwerkers en overslaglocatie bekend worden. Afvoer van eieren uit dit 10 km gebied zal dan spoedig weer mogelijk worden. Tegelijkertijd werkt de NVWA ook aan de aanwijzingen van slachterijen. Het verplaatsen van opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen en het afvoeren van broedeieren is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met ontheffing van de NVWA. Klik hier voor meer informatie.

17 februari: Einde 16-weken-termijn

Afgelopen dinsdag 15 februari 2022 was de ophokplicht 16 weken van kracht. Dit betekent dat vrije uitloopeieren van koppels die op 26 oktober 2021 op het legbedrijf aanwezig waren, vanaf 16 februari 2022 moeten worden gestempeld met de ‘2’ van scharreleieren. Dit geldt niet voor jonge leghennen die na 26 oktober 2021 op het leghennenbedrijf zijn opgezet. Deze bedrijven moeten hun eieren met een ‘2‘ stempelen vanaf de datum van opzet op het legbedrijf plus 16 weken (112 dagen).

Avined en de pluimveeorganisaties hebben regelmatig overleg met het ministerie van LNV over de ophokplicht. Gezien de veterinaire situatie mag verwacht worden dat de ophokplicht de komende tijd van kracht zal blijven, aldus Avined.

16 februari: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Putten

Op een leghennenbedrijf in Putten (GD) is woensdag 16 februari vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 77.000 kippen op het leghennenbedrijf geruimd.

16 februari: Duitse grensregio Kreis Borken heft ophokplicht op

De Duitse aan het Achterhoekse Aalten en Winterswijkse grensregio Kreis Borken heeft de ophokplicht voor pluimvee per direct opgeheven. Door deze maatregel mogen vrije uitloop en biologische leghennen van Duitse pluimveehouders in de Kreis Borken weer naar buiten vanaf dinsdag 15 februari. De reden voor de opheffing is dat er sinds december geen nieuwe uitbraken meer waren in de grensregio's Wesel, Kleef en Borken.

In de Kreis Borken werd een ophokplicht ingesteld nadat er in december vogelgriep werd vastgesteld op een pluimveebedrijf in Hamminkeln-Dingden, circa 20 kilometer vanaf Aalten. In het overgrote, noordelijke deel van de Kreis Borken was de ophokplicht medio januari al opgeheven. Vanaf dinsdag 15 februari mogen de kipen in de gemeenten Isselburg, Bocholt, Rhede, Borken en Raesfeld weer naar buiten, meldt de Kreis Borken.

14 februari: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Woltersum

Op een leghennenbedrijf in Woltersum (GR) is maandag 14 februari vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 53.000 leghennen op het pluimveebedrijf geruimd.

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, deze zal bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 13 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

11 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebieden Eefde en Hierden

De vogelgriepscreening op de bedrijven in de 3 kilomtergebieden gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat er geen virus is aangetoond op deze bedrijven. Daarom is er weer afvoer onder voorwaarden mogelijk, meldt Avined vrijdag 11 februari in een update.

 • Afvoer consumptie-eieren: er kunnen consumptie-eieren worden afgevoerd door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA werkt aan de aanwijzingen van slachterijen voor de gebieden. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Zeewolde en Hierden met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.

Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in de gebieden Zeewolde en Hierden met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf 7 februari 2022 via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Eefde en klik hier voor de aanwijzingen in het gebied Hierden (I,II,III).

10 februari: Jagers willen met vogelgriep besmette wilde dieren opruimen

De Jagersvereniging biedt haar hulp aan bij de aanpak van vogelgriep. Om hier invulling aan te geven vraagt de Jagersvereniging het ministerie van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit om de regie te nemen, en duidelijke protocollen op te stellen.

Willem Schimmelpenninck, directeur Jagersvereniging: „Jagers vormen bij uitstek het netwerk om bij te dragen aan de vogelgriepproblematiek. De vrijwillige tijdsinzet van 27.000 jagers in Nederland staat maar liefst gelijk aan 13.000 FTE. Daarnaast zijn zij de gratis oren en ogen in het buitengebied en merken daardoor besmettingen vaak als eerste op. Wij voelen ons betrokken bij wat er in de natuur leeft en speelt. Vanuit die betrokkenheid dragen wij graag ons steentje bij in de vorm van het ruimen van door vogelgriep gestorven vogels.”

9 februari: 'Vogelgriepvirus is niet virulenter dan voorgaande jaren'

Nancy Beerens van Wageningen Bioveterinary Research is er duidelijk over: „Er zijn geen aanwijzingen dat het vogelgriepvirus nu virulenter, dus ziekmakender, is voor pluimvee dan voorgaande jaren. Er zijn nu heel veel besmette wilde vogels. Dat is het probleem. En daar kun je weinig aan doen. Omdat er veel meer virus is, zijn er meer besmettingen. Ook bij vleeskuikens, wat we voorheen veel minder zagen.”

8 februari: Vogelgriep op legbedrijven in Eefde en Hierden

In Eefde nabij Zutphen (GD) is dinsdagavond 8 feburari vogelgriep vastgesteld op een legbedrijf. Het gaat waarschijnlijk om de hoogpathogene variant. Alle aanwezige 6.000 kippen worden geruimd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveehouderijen. In de 10 kilometer zone liggen 14 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

In Hierden (GD) is dinsdag 8 februari vogelgriep vastgesteld op een kleinschalig pluimveebedrijf. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn de circa 250 leghennen op de locatie geruimd. De volledige lijst met uitbraken van vogelgriep in Nederland is hier te vinden.

8 februari: Dierenbescherming wil regels voor vervoer zieke wilde vogels

De Dierenbescherming wil dat de regering regels opstelt voor het vervoeren van zieke of dode wilde vogels. Met duidelijke regels moet worden voorkomen dat de vogelgriep overspringt op mensen, zoogdieren of andere vogels. „Nu doen lokale dierenambulances allemaal wat anders", zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming tegen het Dagblad van het Noorden. „Ook is het de vraag of het opruimen van door vogelgriep gevelde dieren een taak voor vrijwilligers is."

Als er mogelijk sprake is van vogelgriep op een pluimveehouderij zijn er strenge regels, maar voor besmette dieren in het wild zijn die er niet. „Mogelijk vervoer je dan besmettelijke vogels door gebieden waar dat niet mag", volgens de woordvoerder van de Dierenbescherming.

Door de capaciteitsproblemen blijven veel kadavers van dode vogels liggen, met als gevolg dat de vogelgriep zich mogelijk verspreid onder vogels of zoogdieren. „Wie is nu eindverantwoordelijk, wie zorgt voor voldoende personeel en aanvoer van middelen", vraagt de woordvoerder van de Dierenbescherming zich af.

7 februari: Uitbraak in Noord-Duitsland

Op een hobbybedrijf in de buurt van Rostock in de gemeente Satow in de Noord-Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren is maandag 7 februari het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1 vastgesteld. Alle 14 kippen worden geruimd. Niet enkel in Nederland, maar ook in de landen om ons heen duikt het virus nog regelmatig op, op pluimveebedrijven en hobbypluimveebedrijven. Hier is alle informatie over de vogelgriep in Duitsland en in de Duitse deelstaten te vinden.

7 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebieden Zeewolde en Hierden

Avined heeft maandag 7 februari de afvoermogelijkheden in de beperkingsgebieden Zeewolde en Hierden (1 en 2) op een rij gezet:

 • Afvoer consumptie-eieren: vanaf 7 februari 2022 kunnen consumptie-eieren door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation) worden afgevoerd. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA werkt aan de aanwijzingen van slachterijen voor de gebieden Zeewolde en Hierden. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Zeewolde en Hierden met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
 • Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in de gebieden Zeewolde en Hierden met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf 7 februari 2022 via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Zeewolde en klik hier voor de aanwijzingen in het gebied Hierden.

7 februari: Overlappende beperkingsgebieden

De beperkingsgebieden Lelystad, Biddinghuizen, Zeewolde en Hierden 1 en 2 overlappen elkaar. De regels zijn dan als volgt:

 • Voor het intrekken van gebieden: als een beperkingsgebied overlapt met een tweede beperkingsgebied dan geldt voor het overlappende deel van het gebied de intrekkingsdatum van het tweede gebied. Alleen voor het niet-overlappende deel geldt de intrekkingsdatum van het eerste gebied.
  • Bijvoorbeeld voor het beperkingsgebied Lelystad betekent dit dat op 23 februari slechts een klein deel kan worden ingetrokken, omdat de ander delen van het gebied overlappen met nieuwe beperkingsgebieden.
  • Bijvoorbeeld op 4 februari 2022 is een tweede besmetting vastgesteld in Hierden. Naar aanleiding van deze tweede besmetting is een “nieuw” beperkingsgebied ingesteld met de locatie van de tweede besmetting als middelpunt. Het gebied valt echter geheel samen met het eerste ingestelde gebied. Formeel is het een nieuw gebied, met een nieuwe ingangsdatum.
 • Voor afvoermogelijkheden binnen beperkingsgebieden: voor bedrijven geldt dat het laatst vastgestelde gebied, waarin zij gelegen zijn bepalend is voor de afvoer van eieren of dieren. Een enkele keer wordt in knelgevallen een uitzondering hierop gemaakt, afhankelijk van het soort bedrijf en het ingeschatte veterinaire risico. Pluimveehouders die knelpunten ervaren op hun bedrijf kunnen contact opnemen met Avined via info@avined.nl of 088 998 43 40.

7 februari: Intrekkingsdata beperkingsgebieden (10 km) en regio 10 Ede

De beperkingsgebieden Lelystad, Biddinghuizen, Zeewolde en Hierden 1 en 2 overlappen elkaar. De regels zijn dan als volgt:

 • Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen.
 • Regio 10 rond Ede wordt na 14 dagen vrijgegeven, ook onder voorbehoud van nieuwe HPAI-uitbraken.
 • Let op: voor gebied Lelystad telt de intrekkingsdatum van het beperkingsgebied alleen voor het (kleine) deel dat geen overlap heeft met andere beperkingsgebieden.
 • De intrekkingsdata voor Biddinghuizen, Vuren, Zeewolde en Hierden (1 en 2) volgen binnenkort.

Voor de huidige beperkingsgebieden (10 km) en regio 10 rond Ede gelden in principe de volgende data:

Beperkingsgebied (10 km) Datum intrekking
Regio 10 Ede (niet 10 km gebied): 08-2-2022
Nieuwerbrug: 14-2-2022
Lelystad: 23-2-2022 (gedeeltelijk)
Willemstad: 24-2-2022
Grootschermer: 25-2-2022
Ede: 25-2-2022

4 februari: Huisverkoop eieren niet toegestaan in beperkingsgebied

Avined ontvangt regelmatig vragen over de huisverkoop van eieren in een beperkingsgebied. De verkoop van eieren is niet verboden in het beperkingsgebied, maar het vervoer van eieren vanuit een inrichting waar gevogelte wordt gehouden wél. Als er een ei uit de automaat of boerderijwinkel wordt gehaald en van het erf afgehaald wordt, dan is er sprake van ‘vervoer van eieren’. De verkoop van eieren in een beperkingsgebied die afkomstig zijn van buiten een gebied is om dezelfde reden niet toegestaan. Kortom, een eierautomaat of boerderijwinkel kan niet gebruikt worden voor de verkoop van eieren in het beperkingsgebied. Ook niet als de verkoop aan de rand van de openbare weg plaatsvindt, meldt Avined vrijdag 4 februari in een update.

4 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Vuren

Avined heeft stelde vrijdag 4 februari de afvoermogelijkheden voor het beperkingsgebied in Vuren op:

 • Afvoer consumptie-eieren: met ingang van 4 februari 2022 kunnen consumptie-eieren door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation) worden afgevoerd. : Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Vuren. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen voor het gebied Biddinghuizen aangewezen. Dit betekent dat onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van AVINED staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Biddinghuizen met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
 • Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Vuren met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf 2 februari 2022 via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Vuren.

3 februari: Vogelgriep op eendenbedrijf in Hierden

Op een eendenbedrijf in het Gelderse Hierden is donderdag 3 februari H5 vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 15.000 eenden geruimd.

2 februari: Vogelgriep op pluimveebedrijf in Zeewolde

Op een pluimveebedrijf in Zeewolde (FL) is H5 vogelgriep geconstateerd, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 15.000 kippen op het pluimveebedrijf geruimd. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf, deze wordt bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 17 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Het is de vierde uitbraak van hoog pathogene vogelgriep op een pluimveebedrijf in Zeewolde tijdens het huidige vogelgriepseizoen. Na de eerste uitbraak op 26 oktober vorig jaar stelde de minister van Landbouw een landelijke ophokplicht in. Vervolgens waren er op 4 en 5 november nog uitbraken van vogelgriep op pluimveebedrijven in Zeewolde.

2 februari: KNMvD pleit voor snelle start vaccinatie

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de beroepsorganisatie voor dierenartsen in Nederland pleit voor snelle start vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep. Door handelsbeperkingen voor (producten van) gevaccineerde dieren en door het ontbreken van een geregistreerd vaccin, wordt er op dit moment nog geen gebruikt gemaakt van vaccinatie tegen vogelgriep. Deze handelsbeperkingen staan een snelle introductie van een vaccin in de weg. Samen met de andere EU-landen moet hier zo snel mogelijk een oplossing voor gevonden worden, vindt de KNMvD.

Over het gebruik van de huidige beschikbare vaccins is in veldsituaties nog onvoldoende kennis, met name of het vaccin de virusspreiding en uitbraken kan voorkomen. Een vogelgriepvaccin moet werkzaam zijn tegen de huidige circulerende influenza-stammen en zal snel moeten worden aangepast als het virus evolueert. Om de effectiviteit van de huidige en toekomstige vogelgriepvaccins te testen in experimentele studies en onder veldsituaties is aanvullend onderzoek nodig.

Naast vaccinatie is het verstandig om aandacht te blijven houden voor meerdere aanvullende maatregelen ter voorkoming van vogelgriepuitbraken, aldus de KNMvD. Denk hierbij aan het verhogen van de bioveiligheid en bezoekersverboden in pluimveeverblijven, meldt de KNMvD.

2 februari: Frankrijk ruimt 2,9 miljoen stuks pluimvee

Het aantal besmettingen in Frankrijk loopt flink op. Er zijn al 2,9 miljoen stuks pluimvee geruimd vanwege de vogelgriep, waaronder 1,9 miljoen eenden. Het aantal uitbraken loopt met meer dan 100 per week op. Begin deze week waren er al 328 besmettingen waarvan 218 in het zuidwesten. Dat meldt het Franse ministerie van landbouw. In het zuidwesten van Frankrijk zijn 1,3 miljoen stuks pluimvee voortijdig geslacht om het virus een halt toe te roepen.

2 februari: 450 nieuwe besmettingen in Europa

Met bijna 450 nieuwe besmettingen in Europa in de afgelopen twee weken, zowel bij gehouden pluimvee/vogels als bij wilde vogels, is de situatie best pittig te noemen. De vele besmettingen bij verschillende soorten wilde vogels tonen dat er nog steeds zeer veel virus circuleert in de populaties wilde vogels. Het gebruikelijke overzicht van de toestand in de EU kunt u hier vinden, meldt de Vlaamse Landsbond Pluimvee in een update.

Terwijl in Nederland het ene geval van hoog pathogene vogelgriep na het andere wordt gemeld, lijkt het in België voorlopig ijzig stil. Het laatste geval dateert ondertussen van 7 januari en indien de eindscreening gunstig verloopt wordt deze laatste zone opgehoffen op 6 februari. Ondanks dat de meeste veronderstellen dat de vogelgriepepidemie al achter de rug is, blijft de dreiging echter heel reëel, aldus de Landsbond Pluimvee. De afgelopen twee weken zijn er acht nieuwe besmettingen bij wilde vogels geconstateerd, in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen (Limburg), Brasschaat (Antwerpen), Gent (Oost-Vlaanderen) en Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant). Het gaat deels om gekende en om nieuwe locaties. Zo is het virus nu ook vastgesteld in Vlaams-Brabant. Dit brengt het aantal besmette wilde vogels voor dit vogelgriepseizoen al op 45, zo meldt Sciensano.

2 februari: Plaatsing eendagskuikens in regio 10

Avined meldde 28 januari 2022 dat in regio 10 Ede (let op: dit is niet het 10 kilometergebied Ede) de plaatsing van eendagskuikens mogelijk zou worden. Dit is gebeurt met deze regeling op de site van LNV. Dat meldt Avined woensdag 2 februari.

2 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Biddinghuizen

Avined stelde 2 februari de afvoermogelijkheden voor het beperkingsgebied in Biddinghuizen op:

 • Afvoer consumptie-eieren: met ingang van 2 februari 2022 kunnen consumptie-eieren door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation) worden afgevoerd. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Biddinghuizen. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen voor het gebied Biddinghuizen aangewezen. Dit betekent dat onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van Avined staat hoe een vleeskuikenhouder een ontheffing kan aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Biddinghuizen met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure
 • Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Biddinghuizen met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf 2 februari 2022 via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier <
 
 

Inloggen op de ledenportal