Pluimveeweb: Legsector krijgt in Verenigd Koninkrijk marktondersteuning van grootste retailer

18-06-2022
Tesco, de grootste retailer van eieren in het Verenigd Koninkrijk (VK), heeft door het ondertekenen van een nieuw vijfjarig contract met zijn belangrijkste eierleveranciers, duidelijk aangegeven dat het de binnenlandse productie verder wil ondersteunen. Tesco beloofd hiermee dat het al zijn eieren zou blijven betrekken van Britse bedrijven nu de inputkosten blijven stijgen. Ook hun zogeheten ‘feed-linked’ aankoopmodel met de eierenleveranciers zal verder toegepast worden.

Dat maakte de Engelstalige pluimveenieuwssite Poultry World recent bekend. Dominic Morrey, Tesco-directeur voor vers voedsel, erkende dat er meer moest worden gedaan om Britse leghennenhouders te helpen die worden uitgedaagd door hogere voer-, energie-, arbeids-, verpakkings- en productiekosten. Daarom zal de Britse retailer verder zijn model voor het volgen van pluimveevoeders blijven gebruiken, dat de afgelopen 10 jaar in gebruik is geweest. Dit helpt bij het aanpakken van prijsschommelingen voor producenten. „Samen met dit beproefde voermodel hopen we dat we de Britse legkippensector vertrouwen en bescherming kunnen bieden in deze onzekere tijden.”

Mark Williams, CEO van de British Egg Industry Council, verwelkomde het nieuws: „Het is bemoedigend om te zien dat Tesco een langdurige en duurzame benadering kiest met eierleveranciers in een zeer uitdagende tijd waarin de kosten zo hoog oplopen. De eierproducenten blijven zich inzetten om de consument te voorzien van eieren van de hoogste kwaliteit tegen betaalbare prijzen voor iedereen."

De verschillende bedrijven die eieren aan Tesco leveren (waaronder Noble Foods, Anglia Free Range Eggs, Glenrath Farms, Griffith Family Farms en Skea Eggs) zijn zeer verheugd met dit nieuwe contract in het huidige economische klimaat dat als het meest uitdagende voor de pluimveesector ooit wordt omschreven. Britse eieren vormen een integraal onderdeel van het nationale dieet en bieden een zeer voedzame en betaalbare dagelijkse maaltijdoplossing. Dus ervoor zorgen dat Britse boeren de schappen van Tesco gevuld kunnen houden met eieren die zijn geproduceerd volgens de toonaangevende veiligheidsnormen van British Lion is hen vandaag en voor de toekomst zekerheid bieden.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal