Boerderij: Al 3,5 miljoen dieren geruimd vanwege vogelgriep

20-06-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Met de uitbraak van vogelgriep afgelopen vrijdag in Biddinghuizen (Fl.) wordt de grens van 3,5 miljoen stuks geruimd pluimvee sinds eind oktober overschreden. Na een betrekkelijk rustige meimaand lijkt sprake van een opleving van het aantal uitbraken.

 

In juni zijn tot dusver 5 uitbraken geweest bij commerciële pluimveebedrijven en grotere hobbyboeren, terwijl dat er in mei slechts 2 waren. Het is nu wel beter dan in april. Toen waren er 10 uitbraken in de Gelderse Vallei, onder meer door besmettingen van bedrijf tot bedrijf, en werden 21 bedrijven preventief geruimd.

Biddinghuizen

In Biddinghuizen werd vrijdag vogelgriep vastgesteld bij een biologisch leghennenbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn ongeveer 56.000 leghennen geruimd. In de 3-kilometerzone rond het besmette bedrijf ligt 1 pluimveebedrijf, een broederij. In het 10-kilometergebied, waar een vervoersverbod geldt, liggen 29 andere pluimveebedrijven.

Vervoersverboden

Het beperkingsgebied bij Boskoop (Z.-H.) is met ingang van zondag 19 juni ingetrokken. Naast het gebied rond Biddinghuizen is er een beperkingsgebied en dus een vervoersverbod rond het nabij gelegen Hierden (Gld.) waar op 7 en 10 juni uitbraken?https://www.boerderij.nl/opnieuw-vogelgriep-eendenbedrijven-in-hierden waren bij twee eendenbedrijven en een pluimveebedrijf met zowel eenden als leghennen. Dit gebied wordt als 1 beperkingsgebied beschouwd. Als er geen uitbraken bijkomen, wordt het op 10 juli ingetrokken. Ook is er nog een beperkingsgebied van kracht bij Tzum (Fr.).?

 

 
 

Inloggen op de ledenportal