Boerderij: Markt eieren prijshoudend

17-06-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Er waren amper prijsbewegingen op de eiermarkt, die volgens een enkeling ‘iets vriendelijker’ was.

 

Op de eiermarkt was weinig nieuws onder de stralende juni-zon. De markt vertoonde eenzelfde beeld als de afgelopen twee, drie weken. Vraag en aanbod zijn in evenwicht. ‘Niet spannend’, ‘saai’ melden de eierhandelaren.

Barneveld noteerde onveranderd voor de kooi-eieren, maar noteerde voor scharrel 5 cent hoger. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index was prijshoudend met uitzondering van de witte en bruine scharrel XL en de bruine S’jes, die 5 cent hoger noteerden. Ook de Duitse Weser-Ems was nagenoeg onveranderd, maar noteerde 5 cent hoger voor de kleinste witte scharrels en 6 cent meer voor gemiddeld over de gewichtsklassen bruine kooi.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren zakte 15 tot 25 cent, maar hield de S’jes gelijk.

De NOP-richtprijs scharreleieren noteerde deze week, week 24, voor de witte 62-63 gram 4 cent hoger op € 9,82 en voor de bruine 2 cent hoger op € 10,26. In dezelfde week in 2021 zakte de richtprijs voor witte scharreleieren met 2 cent (naar € 6,19) en noteerde die voor de bruine een centje hoger (op € 6,88).

 

Afzet biologische eieren moeizaam

Ook deze week melden handelaren dat scharreleieren goed ‘lopen’ en dat biologische eieren moeilijk zijn af te zetten. Een Duitse marktanalist constateert dat ook. “In de scharrelsector is de markt relatief in evenwicht. Bij biologische en Freilandeieren is de situatie anders. Terwijl de vraag naar biologische eieren nog erg laag is, zijn Freilandeieren sinds eind vorige week weer populairder, waarschijnlijk ook door campagnes.”

Kooi-eieren voor consumptie (bruine), doen het ook aardig. Maar die afzetmarkt is beperkt. Door de gestegen prijzen van energie en gestegen prijzen in de supermarkt laten sommige consumenten producten uit het duurdere segment links liggen. Daardoor ontstaat ‘druk in de bio-hoek’ en zijn bio-eieren – al weken – moeilijk af te zetten. De verwerkende industrie is in principe geïnteresseerd in kopen, maar er is geen druk aan de kant van de koper of de verkoper.

Volgens de Duitse marktanalist blijven eieren uit Zuidwest-Europa vanwege het hoge prijsniveau vaak in eigen land en vinden ook goederen uit Oost-Europa om deze reden steeds vaker hun plek in bijvoorbeeld Frankrijk. De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren plust met 0,6 cent op € 1,42, exact gelijk aan de Weser-Ems-industrienotering voor scharreleieren. De NOP notering voor industriekooi-eieren ging met 0,4 cent omlaag naar € 1,394.

 

Stabiele markt

Handelaren verwachten de komende weken weinig verandering. Het aanbod is relatief laag voor de tijd van het jaar, wat gunstig is voor de prijsvorming. Warm weer doet de consumptie van eieren meestal geen goed, dus dat zou een drukkend effect kunnen hebben op de prijs. Aan de andere kant, merkte een handelaar op, kan het zo maar gebeuren dat tekorten elders op de wereld (met name de Verenigde Staten) zo maar hier, in Europa, voelbaar kunnen worden. Allereerst bij eiproducten (kooi-eieren), mogelijk later ook in het tafelei-segment (scharreleieren).

Prognose: prijshoudend.

 
 

Inloggen op de ledenportal