Pluimveeweb: Belgische boeren solidair met Nederlandse collega's

27-06-2022
De protestactie naar aanleiding van de stikstofplannen van de Nederlandse overheid trok woensdag 22 juni ook Belgische boeren naar Stroe waaronder vleeskuikenhouder Gunter Klaasen uit Ravels. Volgens hem zijn de Nederlandse burgers zich bewuster van de desastreuze impact van het stikstofbeleid in vergelijking met de Vlamingen. Het wordt volgens hem tijd dat de urgentie ook in Vlaanderen doordringt. „Wie moet er anders voor ons eten zorgen als er straks geen boeren meer over zijn?"

De protestactie naar aanleiding van de stikstofplannen van de Nederlandse overheid trok woensdag 22 juni tienduizenden boeren en tractoren naar het Gelderse plaatsje Stroe. Ook enkele Vlaamse boeren toonden zich solidair met hun Noorderburen en reisden met hun tractoren naar de manifestatie af. VILT volgde hierbij een aantal Kempense boeren.

Vijf tractoren sterk was de delegatie uit Weelde-Ravels die woensdag om 03u30 verzamelde bij het plaatselijke gemeentehuis om vervolgens in colonne af te zakken naar het boerenprotest bij onze noorderburen in het Gelderse dorpje Stroe, een rit van 140 kilometer. Met het vroege vertrekuur hoopten zij de ochtendspits te vermijden, maar dat pakte anders uit. Pas na 13u kwam de delegatie op het protestterrein aan waar zij zich aansloot bij de tienduizenden demonstrerende boeren uit alle hoeken van Nederland. Rond middernacht waren ze weer thuis.

Sympathie voor de boeren

Onderweg was de Vlaamse boeren de aandacht van de Nederlandse bevolking en de sympathie voor de boeren opgevallen. „Mensen zaten aan de kant van de weg en staken hun duimen op en wij kregen gratis drinken en ijsjes”, vertelt vleeskalverhouder Dave Van de Pol.

Vleeskuikenhouder Klaasen bouwde recent een nieuwe stal waarbij hij VLAIO-subsidie ontving voor emissiereducerende maatregelen. Met de huidige plannen voor het Turnhouts Vennengebied vreest ook hij voor het voortbestaan van zijn bedrijf. Klaasen ontpopte zich tijdens de demonstratiedag onbedoeld als woordvoerder voor de Kempense deelnemers. Niet alleen vlogde en berichtte hij aan VILT, ook stond hij VTM en Radio 1 te woord. Ook de Nederlandse handelskrant NRC vroeg bij VILT zijn contactgegevens op en plant later deze week een reportage bij hem.

Tekst: Monique van Loon

Bron: Vilt.be

 
 

Inloggen op de ledenportal