Pluimveeweb: Peiling Maurice de Hond: BBB van 1 naar 18 Kamerzetels

27-06-2022
Volgens de opiniepeiling van Maurice de Hond van zondag 26 juni staat de BoerBurgerBeweging (BBB) op dit moment op 18 zetels in de Tweede Kamer. Daarmee zou zij de tweede partij zijn, achter de VVD met 21 zetels.

Als er op dit moment Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, zou de BBB stijgen van 1 naar maar liefst 18 zetels. Dat blijkt uit de laatste opiniepeiling van Maurice de Hond. Volgens die peiling verliest de VVD 13 van haar 34 zetels en komt daarmee op 21 zetels. Het CDA verliest met 8 zetels meer dan de helft van de huidige 15 en komt op 7. D66 zou worden gehalveerd van 24 naar 12 zetels en de ChristenUnie zou als enige regeringspartij zetels winnen. Deze partij gaat van 5 naar 7 zetels. Ook twee andere partijen die in het boerenprotest nadrukkelijk optrekken met BBB winnen zetels. Zo gaat BVNL (Groep van Haga) van officieel 0 naar 2 zetels en JA21 van 3 naar 8 zetels. Ook enkele linkse oppositiepartijen groeien. GroenLinks gaat van 8 naar 13 zetels, Partij voor de Dieren van 6 naar 8 en de PvdA van 9 naar 12.

'Iets veel groters'

„Het is maar een paar keer gebeurd dat bij de peilingen naar politieke voorkeur, die ik de afgelopen 45 jaar uitvoerde, de verschuiving niet alleen een hele forse was, maar ook een vooraankondiging inhield van iets veel groters”, aldus Maurice de Hond in een toelichting. „Hetzij voor wat er vervolgens in de politiek gebeurde, hetzij voor wat er bij de volgende verkiezing zou gaan plaatsvinden.”

Provinciale Staten

Zoiets lijkt de afgelopen week gebeurd te zijn, aldus De Hond. „Met als gevolg dat niet alleen de uitslag van dit weekend bijzonder is, maar dat één en ander ook de schaduw vooruitwerpt tot en met maart 2023, wanneer de verkiezingen zijn voor de Provinciale Staten/Eerste Kamer. Een ontwikkeling, die lijkt op wat er in 2018/2019 gebeurd is met FVD, maar waarvan het effect dit keer nog groter lijkt te kunnen gaan worden.”

BBB

De Hond verder over de opmars van BBB: „De afgelopen twee weken is ze 5 zetels gestegen en ten opzichte van de Kamerverkiezingen van 2021 zijn dat er in totaal 17. Ook goed te zien is dat met name de VVD daar electoraal fors last van heeft. Maar ook de PVV en JA21 ‘verliezen’ nu kiezers aan BBB. Bij JA21 gebeurt dat vooral doordat de winst, die zij hadden geboekt op met name de VVD, in het afgelopen jaar wat minder is geworden.”

Stikstof de aanleiding

Volgens De Hond speelt de discussie over de stikstofmaatregelen in de afgelopen anderhalve week zeker een rol in de politieke aardverschuiving. „Deze speelt hier zeker een rol bij, maar is niet de oorzaak, wél de aanleiding.”

Klik hier voor de complete uitslag en analyse van Maurice de Hond.

EenVandaag

De laastste cijfers van Peilingwijzer, een andere bron en bekend van EenVandaag, laten - nog - een ander beeld zien. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat haar haar meest actuele cijfers dateren van 17 juni, dus een kleine week voor het boerenprotest op 22 juni in Stroe.

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal