Pluimveeweb: Vlaamse boeren protesteren tegen stikstofakkoord: 'Boeren plagen, honger vragen’

02-07-2022
Vlaamse landbouwers protesteerden woensdagavond sereen tegen het stikstofakkoord geprotesteerd. De Vlaamse landbouwminister Jo Brouns (CD&V) begrijpt de bezorgdheden, maar wil wel tot een akkoord komen. De betoging verliep zeer sereen en rellen bleven uit. De rustige sfeer staat in schril contrast met de onrustige betogingen in Nederland.

De actie van de boeren vond gisterenavond plaats op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Heel wat boeren haalden hun inspiratie van de betogingen uit Nederland. In tegenstelling tot de harde acties in Nederland, liep de betoging in België een stuk gemoedelijker. De boze boeren voerden op een rustige en serene manier actie. Van enige agressie, zoals dat in Nederland het geval was, was in België dus geen sprake. De landbouwers hielden het netjes en beschaafd.

Rake slogans

Op de tractoren van de landbouwers waren wel allerlei slogans te zien, zoals 'Demir wil boeren uit ’t land', 'Voedselcrisis voor de middenstand' en 'Boeren plagen, honger vragen’. Tientallen boeren trokken met hun tractoren onder meer naar in Kinrooi in de provincie Limburg waar de Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) woont. Daar verlies alles rustig. Brouns nam zoals altijd de nodige tijd om in gesprek met de boeren te gaan en te luisteren naar hun problemen. Het gesprek verliep in een rustige en respectvolle sfeer.

Begrip voor actie

De nieuwe Vlaamse landbouwminister Jo Brouns heeft begrip voor de actie. Hij begrijpt dat de Vlaamse boeren met heel wat zorgen zitten. De minister belooft al hun bezwaren ernstig te bekijken. Hij wil een evenwichtige oplossing, maar daarvoor is samenwerking wel belangrijk Brouns wil samen met de landbouwers beslissen over de toekomst van de landbouw. „Feit is dat de stikstofuitstoot in Vlaanderen na Nederland bij de grootste van Europa is”, zei hij tijdens zijn toespraak aan de betogende boeren. “We zijn daar allemaal verantwoordelijk voor, zoals de landbouw, maar ook andere sectoren. We zijn in Vlaanderen nu eenmaal maar een zakdoek groot, en daarop willen we heel veel dingen doen. Dat is een zeer grote uitdaging. Maar ik wil die uitdaging samen met jullie aangaan.”

Sereen debat

Danny Coulier, voorzitter van Landsbond Pluimvee, reageert op de actie. “Gewelddadige acties, daar pas ik voor maar de politiek dient wel begrip op te brengen voor de prangende situatie van onze veetelers waar ze mee verantwoordelijk is. Het is de overheid die de nodige vergunningen heeft afgeleverd en je kan de klok niet zomaar terugdraaien. Anderzijds laat minister Demir ook niet na de landbouw te provoceren in de media wat nog olie op het vuur giet. Natuurlijk kan je dan afvragen of een sereen debat wel mogelijk is.”

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal