Pluimveeweb: LTO staat open voor gesprek met Remkes, FDF en Agractie argwanend

04-07-2022
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gehoor gegeven aan een oproep van de Tweede Kamer en een bemiddelaar aangesteld. Het gaat om oud-VVD'er Johan Remkes. Verschillende landbouwpartijen hebben inmiddels gereageerd op zijn aanstelling.

Zo staat LTO Nederland open voor een gesprek. 'Johan Remkes is een bestuurlijk zwaargewicht met diepe kennis van het stikstofdossier. We zijn niet betrokken geweest of gekend in de keuze voor Remkes, maar in beginsel staan we open voor een gesprek', schrijft LTO op de eigen website.

Het is daarbij volgens LTO cruciaal dat ze het met de bemiddelaar en het kabinet dan wel over de échte pijnpunten kunnen hebben. 'Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin.'

LTO tekent aan dat in tegenstelling tot het voorstel van oud-minister Veerman en de Kamer het kabinet in haar brief over een ‘gespreksleider’ spreekt. 'Wij gaan conform Kamerdebat en eigen wens uit van een bemiddelaar en bijbehorende opdracht.'

Eigen mannetje

FDF ziet niks in Johan Remkes als bemiddelaar. Dat laat FDF-voorman Mark van den Oever weten aan het ANP. Van den Oever is niet tegen het plan om een bemiddelaar in te zetten, maar dat moet iemand zijn die onpartijdig is. „Nu schuiven ze hun eigen mannetje naar voren", zegt hij.

Van den Oever zegt dat Remkes voor een deel verantwoordelijk is voor de stikstofplannen van het kabinet. Hij schreef via een commissie mee aan een belangrijk advies aan de regering. „Dat plan is door de boeren afgekeurd, dus keuren we zijn aanstelling ook af."

Geen theekransje

Ook Agractie is argwanend. Voorman Bart Kemp ziet meer in Elbert Dijkgraaf als bemiddelaar maar gaat het liefste direct in gesprek met Van der Wal en Staghouwer over de onhaalbare stikstofdoelen. „We zitten niet op een theekransje te wachten", zegt hij tegen het ANP.

Remkes start op 13 juli met zijn werk. Het is de bedoeling dat de eerste gesprekken in de tweede helft van augustus plaatsvinden.

 
 

Inloggen op de ledenportal