Boerderij: Pluimveehouder Visscher rekent op groei eierwebshop

04-07-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Pluimveebedrijf Visscher is een veelzijdig leghennenbedrijf met scharrel- en biologische kippen. De eieren worden onder meer aan de man gebracht via een webshop. Pluimveehouder Alrik Visscher ziet toekomst in verbreding van de activiteiten. Zo kan het bedrijf wisselende marktomstandigheden beter het hoofd bieden.

Visscher in Dalfsen (Ov.) heeft vijf volièrestallen. In vier daarvan zitten scharrelkippen: 90.000 bruine hennen (Brown Nick) en 10.000 witte (Dekalb White). De eieren dragen één ster van het Beter Leven-keurmerk. In de vijfde stal zitten 15.000 bruine biologische hennen (Lohmann).

De biologische eieren worden verkocht als Blije Kip-eieren, een retailmerk van Gebroeders Van Beek. “Biologisch is een goede opwaardering; met minder dieren kun je meer omzet maken”, zegt Alrik Visscher, sinds 2018 in de maatschap. “Je kunt daarmee het verschil maken en ik vind het super als de kippen buiten rondlopen. Ik ben daar zeer enthousiast over.”

Tot 2019 waren er nog geen biokippen, maar uitsluitend witte scharrelkippen. Voor het scharrelsegment wil hij volgend jaar weer naar witte dieren toe. “Bruine kippen heb je meer werk aan: je hebt meer grondeieren, de controles van de dieren duren langer en drie leeftijden bij elkaar geeft problemen. Bruine eieren leveren meer op maar de kosten, onder meer van voer, zijn ook hoger. Dat verschil wordt door de markt nog niet voor de helft terugbetaald.” Voor het biologische segment bevallen de bruine kippen juist heel goed. “Omdat ze minder schrikkerig zijn, gaan ze veel naar buiten.”

Huisverkoop

In 2005 is het bedrijf volledig overgestapt op legkippen, nadat eerder 100.000 vleeskuikens en 300 vleeskalveren werden gehouden. Die combinatie bleek niet ideaal, want door MKZ in 2001 konden de kuikens niet van het bedrijf en door vogelgriep in 2003 konden de kalveren niet weg. “Ze zaten elkaar dus in de weg.” Slechte marktomstandigheden en de opkomst van volièresystemen in die periode droegen bij aan de keuze over te schakelen op legkippen en er werd ook begonnen met huisverkoop. “In 2005 of 2006 kwam er een eierautomaat. Dat leverde eerst nog niet veel op. We zitten op een goede locatie, dicht bij het dorp en langs een grote weg, maar mensen moeten de weg weten te vinden. Het kost een decennium om een sterke klantenkring op te bouwen, maar de aanhouder wint.”

Visscher verkoopt uitsluitend eieren – en in de zomer ijsjes – want het rendement van een boerderijwinkel is volgens hem in hun situatie te beperkt, tenzij ze het uitgebreid aanpakken. “Dat moet ook bij je passen. Wij verkopen alleen ons eigen product; met een vaste marge, en tegen een scherpe prijs.”

Webshop

Sinds februari is de webshop Eibezorgd.nl actief. De pakketjes worden bezorgd door Post NL maar ook door andere partijen. Op de pakketten staat dat ze breekbaar zijn en welke kant boven moet, maar toch komen er weleens klachten binnen over een kapot ei. Dan krijgen consumenten een kortingscode voor de volgende bestelling.

“Je doet het er gemakkelijk bij”, zegt Visscher. “Het is weinig werk: pakbon en label afdrukken en dan versturen.” Daarnaast is hij actief op Facebook en Instagram om de webshop te promoten. Pluimveehouderij Visscher heeft bovendien een groot bord in de wei om passanten op de webshop te wijzen. Net als de huisverkoop is de webshop volgens Visscher een kwestie van de lange adem. Hij rekent op groei van de e-commerceactiviteiten.

De meeste klanten bestellen tussen de zes en tien doosjes van tien eieren. De bruine en de witte eieren worden verkocht in doosjes van tien, de biologische eieren in doosjes van zes stuks. Scharreleieren zijn het meest in trek, de vraag naar biologische eieren is kleiner. “Dat geldt ook voor de automaat. Het grootste deel van de mensen komt voor een goede kwaliteit tegen een lage prijs.”

Supermarkten beleveren

Er is ook vraag van zakelijke klanten. Die kunnen terecht op een apart met een wachtwoord afgeschermd gedeelte op de website. Visscher levert echter ook rechtstreeks aan enkele supermarkten en een boerderijwinkel in de regio. Aan de supers worden uitsluitend bruine eieren geleverd, maar aan de boerderijwinkel ook biologische eieren. Als ze erin slagen meer retailers voor de eieren te interesseren, komt er een machine om de eieren automatisch te verpakken. “Maar het werven komt vóór het aanschaffen van de machine.”

Eerder leverde de familie Visscher ook direct aan restaurants, maar daar zijn ze mee gestopt. “Dat was veel werk voor weinig eieren en als je begon over het verrekenen van bezorgkosten zeiden ze ‘dan haal ik het wel bij de groothandel’.”

Verbreden

Visscher wil uitbreiden als hij de kans krijgt, maar ziet meer in verbreding van de activiteiten. Op die manier kan het bedrijf gemakkelijker verslechterende marktomstandigheden in het ene segment compenseren met een beter resultaat in het andere. Naast investeren in directe verkoop wordt gedacht aan groene energie. Nu wordt de helft van de met 3.000 zonnepanelen opgewekte energie al teruggeleverd. Ook ziet hij kansen voor het in de toekomst opwekken van groene energie met een mestverbrander, een mini-biomassacentrale. Hij gelooft niet in een kleine windmolen, want de terugverdientijd is lang omdat een kleine molen relatief duur is. “Maar een grote windmolen zou misschien kunnen”, filosofeert hij.

Softwaresysteem

Visscher heeft bovendien een softwaresysteem ontwikkeld waarmee pluimveehouders digitaal de administratie kunnen doen. Fameo plant alle taken en verplichtingen in, bijvoorbeeld van koppelonderzoeken, en zet automatisch formulieren of reglementen klaar. Bovendien helpt het systeem bij het documenteren in het eigen online dossier of in het systeem van controle-instanties.

 
 

Inloggen op de ledenportal