Boerderij: ‘De rug toekeren’

01-07-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Het stikstofbeleid van het kabinet heeft de boerenorganisaties verenigd, zo bleek tijdens de demonstratie van 22 juni in Stroe. Eensgezind verwerpen boeren en hun belangenorganisaties het stikstofbeleid, dat ook pluimveehouders treft. Het kabinetsbeleid heeft de politiek daarentegen verdeeld. Het oordeel van de politieke partijen over de stikstofplannen loopt behoorlijk uiteen en ook binnen de partijen, juist bij de coalitiepartijen, verschillen de meningen sterk.

 

Die eensgezindheid van de agrarische sector is positief. Het is gemakkelijker om samen een vuist te maken. De grote woorden van Agractie-voorman Bart Kemp dat de staat in oorlog is met de boerenrepubliek zijn echter een voorteken dat die eensgezindheid misschien geen stand houdt. Vergelijkingen met oorlog gaan vrijwel altijd mank en die boerenrepubliek suggereert een pleidooi voor strijd en anarchie. Daar zijn echt niet alle boeren het mee eens.

De gevolgen van het stikstofbeleid voor de boer zijn enorm en terecht geven boeren uiting aan hun onvrede, maar als de acties harder en publieksonvriendelijker worden, kan de sympathie snel verdwijnen

Bevolking de rug toekeren

Kemp zet zich impliciet ook af tegen de mensen in Nederland, die behoren immers niet tot de ‘boerenrepubliek’. Thema van de manifestatie in Stroe was Den Haag de rug toekeren, maar sommigen lijken nu ook de bevolking de rug toe te keren. Uit recent onderzoek in opdracht van dagblad Trouw blijkt dat veel mensen best begrip hebben voor de positie van de boer. De steun voor boerenprotesten is sinds oktober toegenomen van 38% naar 45%.

Steun van bevolking is hard nodig

In de berichtgeving in de media over de demonstratie ging het naast de grote opkomst veel over de overlast door trekkers op de snelweg en de gevaarlijke situaties die daardoor ontstonden. De gevolgen van het stikstofbeleid voor de boer zijn enorm en terecht geven boeren uiting aan hun onvrede, maar als de acties harder en publieksonvriendelijker worden, kan de sympathie snel verdwijnen. De steun van de bevolking is hard nodig om de uitwerking van de stikstofplannen te beïnvloeden, alleen al vanwege de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart volgend jaar.

 

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

 
 

Inloggen op de ledenportal