Boerderij: Eiermarkt tikkeltje vriendelijker

01-07-2022

Redactie

Jacco Keuper

marktredacteur

De eiermarkt is stabiel op een hoog niveau. Eierhandelaren moeten zoeken naar woorden om de markt te beschrijven, omdat de verschillen met vorige week en de week ervoor er nauwelijks zijn.

 

De eierconsumptie is redelijk, maar ook niet super. Het aanbod van eieren is niet groot, waardoor de prijs zich goed weet te handhaven. Sterker: pluimveehouders hebben het idee dat de markt zelfs iets vriendelijker is geworden.

Sterke markt is bijzonder

En zo’n gezonde, sterke markt, dat is bijzonder voor de tijd van het jaar. Normaal zakt de vraag wat in als de vakantietijd aanbreekt en is de zomer de periode waarin de prijs onder de kostprijs duikt. Dat is nu niet het geval.
De laatste jaren is alles anders dan voorheen. Door de coronamaatregelen vond er een verschuiving plaats van de afzet. Het horecakanaal was afgesloten en de afzet via retail nam toe. Inmiddels is de horeca weer open en loopt de afzet in die richting als een tierelier. In het aanbod wordt de markt geplaagd door vogelgriep. Wereldwijd is daardoor het aanbod van eieren laag. Met name het basisproduct, de kooi-eieren, is gebrek aan.
Nu is het aandeel van die categorie eieren in ons land gering. Maar omdat dit de onderkant van de markt opgeruimd houdt en die eieren goed geld opbrengen, liften ook de Nederlandse producenten daarop mee.

 

En waar dit voorjaar, na de inval in Oekraïne, de prijs voor kooi en scharrel ongeveer gelijk waren, lopen de verschillen nu wel weer wat op. Ook deze week daalt de richtprijs voor kooi-eieren nog wat terwijl de industrienotering voor scharreleieren stijgt. De NOP-richtprijs voor kooi zakt van € 1,384 naar € 1,371 per kilo. Die van scharrelindustrie stijgt € 0,019 naar € 1,465 per kilo.

NOP-notering

De NOP-notering voor consumptie-eieren stijgt over de gehele linie licht. Bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram boeken € 0,09 bij en komen op € 10,40 per 100 stuks. Datzelfde aantal witte eieren van dat gewicht gaan van de hand voor € 9,91 per 100. En dat is € 0,04 meer dan vorige week.

 

Het aanbod blijft beperkt. Pluimveehouders merken dat er geen plek is bij slachterijen als ze koppels willen ruimen. En daaruit leiden ze af dat er de komende maanden nog de nodige koppels geruimd worden, waardoor het aanbod eerder af- dan toeneemt. De markt zal daardoor niet verslechteren en zo doorkabbelen. En mocht er iets bijzonders gebeuren, zit er misschien zelfs nog een echte plus in.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal