Pluimveeweb: Vogelgriep is terug in Belgiƫ, maatregelen in beperkt gebied

05-07-2022
Het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) heeft in België eind juni vogelgriep vastgesteld bij een vogelhandelaar in Zoutleeuw (Vlaams-Brabant). Rond deze besmetting is een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 km ingesteld.

In de bewakingszone (straal van 10 km) vallen (delen van) de gemeenten Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Halen, Herk-de-Stad, Kortenaken, Landen, Linter, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Tienen en Zoutleeuw. Welke lijst aan maatregelen er geldt is hier te vinden. Er geldt in de zone onder meer een ophokplicht.

Afschermen

In de beschermings- en bewakingszone gelden strenge regels, maar buiten de cirkel blijven de mildere maatregelen van kracht. België schaalde onlangs de vogelgriepmaatregelen flink af. 'Het ophokken van pluimvee van professionele en particuliere houders is niet langer verplicht (behalve voor pluimvee van professionele pluimveehouders dat in de gevoelige natuurgebieden wordt gehouden), maar het wordt nog steeds aanbevolen om het pluimvee af te schermen, met name door het gebruik van netten', schrijft het FAVV op de eigen website.

 
 

Inloggen op de ledenportal