Pluimveeweb: Liveblog stikstof: Natuurgebied Stroe bewerkt, acties bij distributiecentra, noodverordening in Deventer

05-07-2022
Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom stikstof en de nieuwe boerenprotestacties.

12:28 Boeren ‘bewerken’ natuurgebied bij Stroe

Een groep boeren heeft maandag met hun trekkers een beschermd natuurgebied bij Stroe (GD) bewerkt, meldt Omroep Gelderland, nadat zij beelden uit het gebied kregen. Het gaat om een Natura 2000-gebied van zo‘n 720 vierkante meter. „Het terrein is vernield en ook bemest, heb ik vanochtend geconstateerd", zegt boswachter van Staatsbosbeheer Laurens Jansen. Staatsbosbeheer is van plan om aangifte te doen melden ze bij de regionale omroep.

„Het is niet een heel kwetsbaar stuk grond. In 2019 hebben we het gebruikt om houtsnippers neer te leggen. Maar de boeren zijn met de actie wel een grens overgegaan”, zegt de boswachter tegen Omroep Gelderland. De regionale omroep meldt verder dat zij bij een poging het gebied in te gaan, maandag zijn tegengehouden door de boeren. Lees hier het volledige bericht van Omroep Gelderland.

11:02 Deventer kondigt noodverordening af

De gemeente Deventer heeft een noodverordening afgekondigd vanwege de acties van boeren bij diverse distributiecentra in Deventer, waaronder Coop, Aldi en Sligro. Dat meldt RTV Oost. Politie kan hierdoor ingrijpen, wanneer de boeren bij de distributiecentra niet zelf willen vertrekken. Gisteravond deed de burgemeester van Deventer, samen met zijn collega‘s uit Zwolle en Raalte al de oproep aan boeren om de blokkade op te heffen en te vertrekken. Daar werd toen geen gehoor aan gegeven. Lees hier het volledig bericht over de oproep.

08:16 Boeren ontwaken bij distributiecentra

Op verschillende plaatsen in Nederland staan nog steeds boeren voor distributiecentra. Een aantal blokkades werden maandagavond opgeheven, maar in onder meer Nijkerk (GD) bij een centrum van Boni hebben boeren de nacht voor de poorten doorgebracht.

08:11 Aanhoudingen in Heerenveen

Waar de meeste blokkades maandag aan het einde van de dag rustig werden opgeheven, kwam het in Heerenveen bij een distributiecentrum tot een confrontatie tussen ME en betogers. Er werden volgens verschillende media drie aanhoudingen verricht in de Friese plaats.

5 juli 08:07: Berg en Dalse burgemeester draait rollen om

In de Gelderse plattelandsgemeente Berg en Dal gingen boeren niet zelf naar het gemeentehuis, maar werden ze uitgenodigd door burgemeester Mark Slinkman (CDA). Met trekkers en een PowerPoint-presentatie togen ruim honderdvijftig boeren naar het gemeentehuis voor het gesprek. De gemeente gaat samen met de boeren een brief opstellen voor de provincie en Den Haag waarin pijnpunten worden benoemd. Lees hier meer.

17:01 Boeren blokkeren Rijnbrug (N233)

Boeren hebben de Rijnbrug bij Rhenen (N233) geblokkeerd. Verkeer dat naar bijvoorbeeld het ziekenhuis in Tiel moet wordt doorgelaten, meldt De Gelderlander. Hoe lang de blokkade gaat duren is niet bekend.

16:06 Publieksvriendelijke actie in Hulst (ZL)

Boeren in de Zeeuwse plaats Hulst hebben een publieksvriendelijk boerenprotest gehouden. De boeren reden om de beurt over een rotonde waardoor er alleen wat vertraging ontstond voor automobilisten. 'En een pluim van de politie', schrijft de Zeeuwse akkerbouwer Frank Kuijpers op Twitter.

15:52 Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stelt vragen over stikstofbrieven

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil van het kabinet opheldering over de stikstofbrieven. Volgens hem kunnen de plannen die zijn gepresenteerd nooit direct als wetgeving worden aangenomen. Daarvoor is het democratische proces onvoldoende in acht genomen, schrijft hij op zijn eigen Facebook-pagina. Hij stelt nu vragen over deze procedure.

'Iedereen doet net of de wet met de stikstofdoelen gewijzigd is. Dat is niet het geval: de Kamer heeft twee beleidsbrieven behandeld en de regering doet net alsof de wet gewijzigd is', uit hij zijn zorgen. 'Dit stikstofplan is een van de grootste operaties van dit kabinet. Daarom moet er alsnog een uitvoeringstoets, een normale begroting en inspraak komen. Dat hoort gewoon bij een zorgvuldig democratisch proces.'

15:06 Trekkers op de snelweg

Rijkswaterstaat meldt dat er af en toe trekkers over de snelweg rijden, zoals bij Helden op de A67. De snelwegbeheerder adviseert automobilisten hun snelheid aan te passen bij passeren. Ook in het Noorden, onder meer bij grensovergangen, zijn er boerenacties. Het verkeer had wel minder last van trekkers op de snelweg dan tijdens eerdere actiedagen.

13:34 Noord-Hollandse boeren in gesprek bij provinciehuis

Noord-Hollandse boeren zijn vanochtend in gesprek gegaan bij het provinciehuis in Haarlem. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerden Esther Rommel en Ilse Zaal kwamen naar buiten om te praten met de boeren.

13:24 Protest bij Mediapark in Hilversum

Bij het Mediapark in Hilversum zijn boeren aan het protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ze hebben onder meer boomstammen op de weg gelegd bij de ingang naar het Mediapark. De situatie is wel rustig.

12:10 Boeren niet van plan om te gaan

Boeren zijn van plan om de distrubutiecentra in Oosterhout voor onbepaalde tijd plat te gooien. Volgens een aantal aanwezige boeren die anoniem willen blijven worden ze op een gegeven moment afgewisseld door een nieuwe groep. Er is steeds meer politie aanwezig in Oosterhout, de politie grijpt vooralsnog niet in.

11:04 Blokkade distributiecentrum Park15 in Oosterhout

Op Park 15 bevindt zich onder meer het distributiecentrum van Lidl. Politieagent Toon Ruiken: „De blokkade wordt voorlopig geaccepteerd door het bedrijf, dus we grijpen nog niet in. Lege vrachtauto's met buitenlandse chauffeurs worden doorgelaten." De politieagent is vanochtend om 04:15 uur vertrokken vanuit de Achterhoek om de boeren te begeleiden. De sfeer is rustig. Het gaat om een mengeling van verschillende boeren uit allerlei sectoren. Een jonge fruitteler vertelt desgevraagd op te komen voor alle boeren. Er staan ook wat bezorgde burgers tussen.

11:00 POV: 'Wees alert op dierenactivisme'

Pigbusiness meldt dat 'personen' via sociale media oproepen om varkenshouders te bezoeken als zij meedoen aan een boerenprotestactie en dus niet op het bedrijf aanwezig zijn. Volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zijn er weinig varkenshouders op pad vandaag. Nu Afrikaanse Varkenspest (AVP) is uitgebroken is op tien kilometer afstand van de Nederlandse grens, vindt de belangenbehartiger zo'n stal-of erfbezoek extra kwalijk.

09:59 Tractoren blokkeren dc Abert Heijn in Geldermalsen

De Gelderlander meldt dat tachtig tot honderd tractoren de twee in- en uitgangen bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen blokkeren. ‘We willen sympathie van de burger behouden, maar ergens gaat het wel pijn doen’. ,,We zijn hier met zo'n 200 boeren en sympathisanten'', zegt Bart Belser uit Spijk. ,,Van Tiel tot Dordrecht, daar komen we vandaan.''

Afgelopen woensdagavond stonden collega's van de melkveehouder op deze plek, enkele uren. ,,Dit kan weleens langer gaan duren, we hebben de barbecue meegenomen. We staan met onze rug tegen de muur, zo voelt het. Natuurlijk, we willen sympathie van de burger behouden, maar ergens gaat het wel pijn doen. Met lege schappen in de supermarkt bijvoorbeeld.''

09:58 uur, A73 filevrij aldus De Gelderlander

De files op de A73 ter hoogte van Haps en Cuijk zijn verdwenen volgens Rijkswaterstaat. Protesterende boeren hebben de blokkades van de op- en afritten van de snelweg opgeheven. Landbouwvoertuigen rijden nu in een lange optocht voor het gemeentehuis in Cuijk langs. Ze blijven daar rondjes rijden.

09:57 Lege schappen in verschillende supermarkten volgens FDF

09:55 Boeren in gesprek met waarnemend burgemeester Cuijk: ‘Houd protesten netjes en veilig’

De Gelderlander meldt dat in Cuijk waarnemend burgemeester Wim Hillenaar het gesprek aangaat met protesterende boeren voor het gemeentehuis. Voorbijgangers toeteren en moedigen de boeren aan. De waarnemend burgemeester van het Land van Cuijk wenst de boeren een succesvolle dag. Hij vraagt hen de protesten wel netjes en veilig te houden.

De A73 richting het noorden is ondertussen geheel leeg door de blokkades in Brabant ter hoogte van Boxmeer en Haps. De binnenwegen slippen vol, door blokkades van rotondes op de binnenwegen, loopt ook hier het verkeer vast.

09:27 Rijkswaterstaat voorspelt hele dag extra drukte op de weg

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de hele dag rekening te houden met extra reistijd en houdt een liveblog bij over de actuele verkeersituatie. 'Als je op pad moet, doe je er goed aan om voor vertrek je route te checken.'

09:00 Reacties op bemiddelaar Johan Remkes

Het ministerie van LNV heeft gehoor gegeven aan een oproep van de Tweede Kamer en een bemiddelaar aangesteld. Het gaat om oud-minister Johan Remkes (VVD). Verschillende landbouwpartijen hebben inmiddels gereageerd op zijn aanstelling. LTO staat open voor een gesprek, Agractie is argwanend en FDF is niet tegen een gesprek maar ziet niks in Johan Remkes als bemiddelaar.

Lees het volledige bericht hier.

08:39 Brabantse boeren spelen kat-en-muisspel met politie

Boeren hebben maandagochtend het distributiecentrum van Jumbo in Veghel geblokkeerd. De ME heeft de boeren gesommeerd te vetrekken. De boeren rijden nu in de buurt rond waardoor er een kat-en-muisspel is ontstaan, aldus het Brabants Dagblad. Rond 07.00 uur is een aantal boeren vertrokken naar een andere plek, waardoor er weer vrachtwagens van en naar het Jumbo-distributiecentrum kunnen rijden. Inmiddels hebben de actievoerende boeren zich verzameld bij Abemec, leverancier van landbouwvoertuigen.

08:23 CBL wil dat boeren blokkades van distributiecentra opheffen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, roept protesterende boeren op per direct de blokkades van distributiecentra op te heffen. ‘Deze blokkades zijn onacceptabel’, schrijft de brancheorganisatie op haar eigen website.

CBL vindt dat de boeren hun conflict met de overheid moeten uitvechten. De distributiecentra zouden daar buiten gehouden moeten worden. Ook zou de blokkades onnodige voedselverspilling in de hand helpen omdat dagverse producten, die vandaag niet geleverd kunnen worden, ter plekke vernietigt moeten worden.

Het CBL doet een dringend beroep op justitie en politie om stevig in te grijpen en blokkades op te heffen. Het CBL beraadt zich ondertussen op vervolgstappen.

4 juli 08:00 Boeren blokkeren distributiecentra op verschillende plekken in Nederland

Boeren voeren actie bij distributiecentra in Gieten, Drachten, Veghel, Tiel, Geldermalsen, Zaandam, Culemborg, Nieuwegein, Brede en Nijkerk. Dat bevestigt Agractie in een Whatsappgroep.

RTV Oost meldt dat om 05:00 uur vanochtend twintig tot dertig (landbouw)voertuigen de ingang van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle al hebben dichtgezet. En ook bij het verdeelcentrum van Jumbo in Raalte en dat van Aldi in Deventer zijn blokkades opgezet.

Boeren hebben het distributiecentrum van Jumbo in Beilen afgezet met betonnen balken, meldt RTV Drenthe. De afrit Beilen vanaf de A28 richting het Noorden was iets voor 06.00 uur niet meer begaanbaar, meerdere vrachtauto's hebben hun wagen op de vluchtstrook geparkeerd.

Tekst: Sandra Wilgenhof

Tekst: 

Beeld: FDFGuus Damen

 
 

Inloggen op de ledenportal