Pluimveeweb: EFSA: Vogelgriep in Europa vooral verspreid tussen bedrijven; Nederland doet het beter

06-07-2022
Het merendeel van de vogelgriepuitbraken bij pluimveebedrijven in Europa dit voorjaar kwam door besmettingen tussen bedrijven. In Frankrijk en Hongarije was dit het geval bij 93 procent van de uitbraken.

Dat schrijft de Europese autoriteit van voedselveiligheid EFSA in een rapport. Van 16 maart tot 10 juni dit jaar waren er in Europa 750 uitbraken van vogelgriep bij pluimvee. Daarvan was 86 procent een zogeheten secundaire besmetting, een uitbraak door verspreiding van het virus tussen pluimveehouderijen.

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) maakte eind april bekend dat er in de Gelderse Vallei waarschijnlijk verspreiding van bedrijf tot bedrijf heeft plaatsgevonden. WBVR heeft hier echter geen bewijs van. Bij eerdere uitbraken in Nederland was daar, afgezien van mogelijk een enkel geval, geen sprake van. Nederland doet het dus beter dan andere landen in Europa.

46 miljoen dieren geruimd

Volgens het meest recente overzicht van EFSA zijn er dit seizoen verdeeld over 37 Europese landen ongeveer 5.300 gevallen van vogelgriep bij pluimvee en wilde vogels vastgesteld. Het gaat om het hoogste aantal besmettingen voor een epidemisch seizoen dat ooit is gemeld. Er waren bijna 2400 uitbraken op pluimveebedrijven. Daarbij zijn circa 46 miljoen dieren geruimd.

De persistentie van het H5-virus bij wilde vogels geeft aan dat het virus mogelijk endemisch is geworden in wilde vogelpopulaties in Europa, aldus EFSA. Ook in de maand juni waren er nog diverse uitbraken van vogelgriep onder wilde vogels. Lees hier het complete rapport van EFSA van vorige week donderdag 30 juni 2022.

 
 

Inloggen op de ledenportal