De Molenaar: Drie coöperaties realiseren gezamenlijk hygiëniseringslijn pluimveevoeders

06-07-2022

ABZ De SamenwerkingAgruniekRijnvallei (AR) en De Valk Wekerom hebben gezamenlijk een productielijn gebouwd met hittebehandeling. Zo kunnen pluimveevoeders op het hoogst mogelijke niveau gehygiëniseerd worden. Hierdoor ontstaat er meer keuze voor pluimveehouders die produceren voor markten waar dit een vereiste is.

De techniek voor de hittebehandeling is ingebouwd in een bestaande productielijn in de fabriek van De Valk Wekerom in Lunteren. Door een slimme keuze van machines en de ingebrachte ervaring van de drie partners is er volgens de betrokken partijen een efficiënte productielijn opgebouwd, resulterend in een hoge, constante kwaliteit van de voeders.

Zeer hoge hygiënestatus

In de pluimveesector neemt de vraag naar gehygiëniseerd pluimveevoer toe. Het gaat hierbij vooral om gegarandeerd salmonellavrij voer voor de vermeerderingssector en voor leghennen die worden ingezet voor de productie van vaccineieren. Door de hittebehandeling worden ongewenste ziektekiemen afgedood waardoor het voer een zeer hoge hygiënestatus bereikt.

Uitvoerig getest

De eerste proefperiode is achter de rug. Hierin zijn de lijn en de voeders uitvoerig getest. De nutritionisten en kwaliteitscoördinatoren van de drie partners hebben dit proces intensief begeleid. Zowel op hygiënestatus, verschijningsvorm als op de prestaties van het dier zijn de resultaten volgens de coöperaties uitstekend te noemen.

Zelfstandig

De drie coöperaties blijven zelfstandig de markt bedienen met hun eigen assortiment. Hierdoor kunnen pluimveehouders over de nieuwste technieken beschikken en tegelijk zaken blijven doen met de voor hen vertrouwde of meest voor de hand liggende marktpartij.

Lees ook: DVW levert eerste pluimveevoer met dierlijk eiwit af

 
 

Inloggen op de ledenportal