Pluimveeweb: Column: Schade aan de gehele sector

12-07-2022
De Nederlandse regering is in de ban van de stikstofproblematiek. We hebben zelfs een minister van Stikstof en haar laatste boodschap is rampzalig. Door de zelfopgelegde strenge stikstofregels en het streven naar behoud van de door onszelf gemaakte natuur loopt het hele land vast.

Woningbouw ligt stil, wegen kunnen niet worden aangelegd en bij boeren worden vergunningen afgepakt. Bij echt grote problemen vindt men wel een oplossing. Diverse grote ondernemingen, met als bekendste voorbeeld Schiphol, draaien zonder stikstofvergunning. Op dit moment maakt Schiphol er ook nog een geweldige puinhoop van en is de baas niet goed aanspreekbaar. Als het een slachterij was geweest, was ie allang gesloten.

Dé oplossing die het kabinet heeft bedacht om uit de problemen te komen is het wegkopen van boeren. Onvermijdelijk zeggen ze dan. Veel natuurclubs promoten deze eenzijdige aanpak. Zij zien nu de kans schoon om de door hun zo verfoeide sector de nek om te draaien. Dat deze sanering van de veehouderij bakken met geld kost en niet effectief is, is bijzaak. Alles voor het hogere doel: weg met de veehouderij in Nederland!

Alles voor het hogere doel: weg met de veehouderij in Nederland!

De overheid negeert onze handreikingen om met slimme ideeën de problemen op te lossen. Dat heeft er inmiddels toe geleid dat ongeveer 8 procent van de varkensstapel in Nederland is weggekocht en er nog veel grotere plannen zijn om meer vee weg te kopen. En nu zullen ook de kippen en de koeien meedoen. De boeren die stoppen worden daarvoor (goed?) beloond en krijgen een beroepsverbod. Die worden nooit meer boer. Zij zullen niet klagen maar de blijvers zitten met de problemen.

Bij de blijvers horen ook veel voerbedrijven, slachterijen, handelaren en dierenartsen. Zij worden allemaal geconfronteerd met een overheid die met hun belastinggeld hun klanten wegkoopt. Daar worden wij niet voor gecompenseerd en daar wringt de schoen. Dat is namelijk pure discriminatie: als de overheid vindt dat bij dit ingrijpen in de markt ondernemers gecompenseerd dienen te worden, dan ook alle ondernemers.

Bedrijf compenseren

Ik heb daarvoor een brief gestuurd naar de minister van Landbouw met het verzoek mijn bedrijf te compenseren. Ik ben namelijk een berg omzet kwijt en daar heb ik nog jaren last van. Dat is een aardige financiële strop. Dat dat gecompenseerd wordt, is niet meer dan terecht. Het is ook belangrijk voor de gehele veehouderijsector dat we aangeven waar de grenzen liggen. De demonstraties op het Malieveld waren goed en vanaf dat moment is het voor de Nederlandse burger duidelijker geworden hoe er met de landbouw gesold wordt en wat het belang is van deze sector in onze economie en maatschappij. De komende demonstraties zullen nog groter zijn. Maar net als bij de toeslagenaffaire luistert de overheid niet zo goed. Blijkbaar moet er een rechter aan te pas komen om de overheid te wijzen op de consequenties van haar eigen beleid. Hopelijk gaan ze dan wat beter nadenken bij de volgende saneringsronde.

Hopelijk gaan ze dan wat beter nadenken bij de volgende saneringsronde

Het is triest dat het zo moet, maar deze overheid doet maar wat. Gelukkig leven we niet in China en heb je als burger rechten. Door scheiding van de wetgevende en de rechterlijke macht kun je als burger of ondernemer je gelijk halen bij de rechter, ook als dat tegen de overheid is. De jurisprudentie die daaruit voortvloeit, kan ertoe leiden dat politici de volgende keer wel twee keer nadenken. Hoewel? Ik zou nu toch niet graag een toeslagenouder zijn.

 
 

Inloggen op de ledenportal