Boerderij: Ophokplicht vanwege vogelgriep in meer regio’s ingetrokken

16-07-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De ophokplicht wordt in drie regio’s ingetrokken. Hiertoe heeft LNV-minister Henk Staghouwer besloten, op basis van advies van deskundigen.

Het gaat om de regio’s Maas en Waal, West Brabant en Midden Limburg (de regio’s 13, 16 en 19). De ophokplicht vervalt daar vanaf vrijdag 15 juli.

Vorige maand, op 28 juni, verviel al de ophokplicht in zeven regio’s langs de grenzen met Duitsland en België (de regio’s 4, 5, 8, 11, 17, 18 en). Daarmee mogen nu in tien van de 20 regio’s de kippen weer naar buiten (zie kaartje hieronder). In de regio’s langs de kust in en het midden van het land geldt nog steeds, al sinds 26 oktober vorig jaar, de ophokplicht.

Groen zijn compartimenten waar geen ophokplicht geldt. Pluimveehouders in de rode compartimenten moeten pluimvee binnen houden. – Afbeelding: ministerie LNV

Intrekking verantwoord

De minister heeft besloten de ophokplicht gedeeltelijk verder in te trekken op basis van advies van de deskundigengroep dierziekten. Die heeft de vogelgriepsituatie geanalyseerd en beoordeeld hoe groot de kans is dat een pluimveebedrijf in een specifieke regio of in Nederland wordt besmet, als de ophokplicht wordt ingetrokken. In die drie regio’s waar de ophokplicht nu wordt ingetrokken, wordt dat verantwoord geacht.

Niet eerder zo lang ophokplicht

Niet eerder is het nodig geweest de ophokplicht zo lang in stand te houden (nu al langer dan 37 weken) en niet eerder circuleerde het virus zo heftig en uitgebreid in wilde vogelpopulaties.

Helaas is er een redelijke kans dat het aantal besmettingen bij wilde vogels in de overige regio’s voorlopig niet afneemt en dat daarmee de kans op besmetting van pluimveebedrijven hoog blijft, aldus het ministerie.

Minister Staghouwer zal de deskundigen met regelmaat vragen de situatie te beoordelen en zodra het verantwoord is de ophokplicht intrekken. “We moeten echter rekening houden met het scenario dat de ophokplicht voor bepaalde regio’s de rest van het jaar en mogelijk langer in stand zal blijven”, aldus minister Henk Staghouwer.

 
 

Inloggen op de ledenportal