Boerderij: Zomerwarmte drukt eierprijs

15-07-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Zomer, vakantietijd en een hittegolf voorspellen niet veel goeds voor de afzet van eieren.

De handel viel deze week dan ook niet mee. Dit was overigens te verwachten, want een zwakke afzet van tafeleieren moet aan het begin en tijdens de zomervakantie als normaal worden beschouwd. Hoewel er niet echt veel productie is, is het eieraanbod ruim genoeg om aan de sterk teruggelopen vraag van de winkeliers te voldoen.

Lagere prijzen eieren

De verhouding tussen vraag en aanbod leidde tot lagere noteringen, al noteerde de handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index alleen voor de XL-eieren 5 cent minder en bleven de witte en bruine S-, M- en L-scharreleieren deze week (week 28) gelijk aan vorige week.

Barneveld noteerde bij de lichte eieren 10 tot 20 cent lager, maar vanaf 59 gram ging er bij de kooi-eieren 30 cent en bij de scharreleieren 25 cent af. De Duitse Weser-Ems was daarentegen bij de XL-eieren onveranderd en noteerde bij de lichtere gewichtsklassen 10 tot 25 cent lager, zowel bij kooi- als scharreleieren, waarbij de witte een tikkeltje meer daalden dan de bruine. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde 5 tot 15 cent hoger dan vorige week, maar hield de S’jes gelijk.

De NOP-richtprijs scharreleieren noteerde voor de witte 62-63 gram 9 cent lager op € 9,76 en voor de bruine 11 cent lager op € 10,27.
Lees verder onder de grafieken
 

Pakstations minder happig om eieren te kopen

De lagere noteringen half juli wekten geen verbazing. Een enkele handelaar had zelfs een grotere daling verwacht en kijkt niet op van een verdere ‘prijscorrectie’ volgende week. In Europa was het eieraanbod een tijdje lager, maar nu zijn er weer genoeg eieren om aan de gedaalde vraag te voldoen. Handelaren merken dat als eersten: ze moeten meer hun best doen om eieren ‘kwijt te raken’. Pakstations zijn minder happig om te kopen en willen eerst voorraden wegwerken. Eierverwerkers zijn ook niet bijzonder kooplustig, al loopt de afzet naar de industrie ‘aardig’.

De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren daalde met 0,9 cent tot € 1,47. Dat is 3 cent minder dan de Weser-Ems-industrienotering voor scharreleieren. De NOP-notering voor industriekooi-eieren ging met 1,1 cent omlaag naar € 1,367. Dat is 6,7 cent meer dan de Duitse industrienotering voor kooi-eieren. Dit verschil komt doordat de Franse Rungis-industrienotering voor kooi-eieren, die op € 1,46 staat, meetelt in de NOP-kooinotering.
 

Biologische en vrije-uitloopeieren

Eieren in het hoog geprijsde assortiment – biologische en vrije-uitloopeieren – blijven moeilijk af te zetten. Mede door de gedaalde koopkracht als gevolg van de gestegen prijzen. De afzet van vrije-uitloopeieren, die na de gedeeltelijke opheffing van de ophokplicht weer beschikbaar komen, verloopt moeizaam. Deze eieren moeten hun plek in het eierschap nog terugwinnen. De Duitse marktanalist is optimistisch: “Koelkasten moeten worden bijgevuld zodra vakantiegangers terugkeren en naarmate de temperatuur daalt, zal de honger naar eieren weer toenemen.” Maar voor het zover is, komen er nog enkele ‘moeilijke’ weken. Dat er nu en de komende weken wat stallen leegkomen te staan doordat koppels naar de slacht gaan, zou een zomerdip kunnen voorkomen.

Prognose: lichte prijsdaling.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal