Pluimveeweb: Tarwe- en maisnoteringen flink omlaag

16-07-2022
De graannoteringen op de termijnmarkt in Chicago lieten afgelopen dinsdag 12 juli een sterke prijsdaling zien na publicatie van het Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

Op de termijnmarkt in Chicago is de prijsverhoging van afgelopen week zo goed als verdampt. De volgende dag reageerden de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs al op de nieuwe prognoses van het USDA. Het september-contract voor maaltarwe opende met 344,75 euro per ton, maar bewoog in de ochtend naar 338 euro. De voorgaande handelsdag stond deze tarwenotering op 341,75 euro.

Tarweconsumptie groter dan productie

De eindvoorraad tarwe in de wereld is naar boven bijgesteld. Al blijft de tarweconsumptie groter dan de productie. De voorgaande twee seizoenen was de eindvoorraad tarwe respectievelijk 280 miljoen ton en 291,6 miljoen ton tarwe. Dit geeft de krappe balans wereldwijd weer en verklaart deels waardoor de tarweprijzen zo volatiel zijn.

Mais

Naast lagere tarwenoteringen daalden ook de maisnoteringen in Chicago. De eindvoorraden mais zijn voor seizoen 2022-2023 met 2,5 miljoen ton verhoogd naar 312,9 miljoen ton mais. Dit komt vooral doordat de Amerikaanse maisopbrengst met 1 miljoen ton naar boven is aangepast. Hoewel de wereldwijde productie en consumptie licht zijn verlaagd reageerden de noteringen op de termijnmarkt sterk. Het eerst aflopende termijncontract sloot 12 juli 7 procent lager dan de voorgaande handelsdag.

Daarnaast worden ontwikkelingen rondom de bijeenkomst in Istanbul tussen de Russische en Oekraïense autoriteiten en de Verenigde Naties goed in de gaten gehouden. In Turkije wordt gesproken over de veilige overdracht van graan dat in Oekraïense havens ligt om verscheept te worden via zee naar internationale markten.

 
 

Inloggen op de ledenportal