Pluimveeweb: 28 procent Nederlander staat open voor baan in landbouw

18-07-2022
28 procent van de beroepsbevolking staat open om te werken in de land- en tuinbouw. Dit blijkt uit onderzoek van Colland Arbeidsmarkt en landbouworganisaties, waaronder POV en LTO. Het beeld van de sector is overwegend positief, maar 58 procent is niet bekend met de land- en tuinbouw als werkgever. 41 procent weet ook niet wat ze bij werken in de landbouw moeten voorstellen. De uitkomst van de enquête is positief, maar laat tegelijkertijd zien dat de landbouw meer aan promotie moet doen om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken.

Het onderzoek uitgevoerd door Sparkey Motivaction, maakt deel uit van het project Werken in de land- en tuinbouw. Doel van het project is om te onderzoeken of een gezamenlijk arbeidsmarktplatform voor de land- en tuinbouw haalbaar is. Ook wordt gekeken naar het inrichten van een succesvolle arbeidsmarktcampagne. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat inderdaad beter kan. Er is namelijk nog veel onwetendheid over de werkzaamheden en mogelijkheden om in de sector te werken.

49 procent van de werkzoekenden, die ja tegen de landbouw zeggen, willen geïnformeerd worden via vacatures in de direct omgeving en 42 procent wil graag een laagdrempelig contact met de werkgever, maar 33 procent wil ook verhalen horen over mensen die in de landbouwwerken. De respondenten konden meerdere antwoorden invullen.

Verbinding met dieren

De meesten van de 1268 respondenten uit het onderzoek hebben geen duidelijke voorkeur voor een sector en vinken meerdere sectoren aan, waarbij het niet uit maakt waar ze precies terecht komen. Zo zegt 23 procent te kiezen voor de veehouderij. 34 procent vindt de fruitteelt interessant en 31 procent geeft aan wel te willen werken in de multifunctionele landbouw. De meest genoemde redenen om in de landbouwsector te werken, is het buiten kunnen werken, verbinding met natuur en dieren, maatschappelijke betekenis van de landbouw en de afwisseling in het werk. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Aanbevelingen

Uit onderzoek komen een aantal conclusies en aanbevelingen. Het oprichten van een platform voor meer inzicht in de mogelijkheden van werken in de landbouw. Het kennisgat verkleinen bij werkzoekenden, positieve haakjes vinden op verbinden met natuur, dieren maatschappelijke betekenis en afwisseling. Ook is meer inzicht nodig op de goede arbeidsvoorwaarden en een goede werk-privé balans. Breng daarnaast lokale vacatures in beeld en zorg voor een laagdrempelige manier om in contact met de werkgever te komen.

Bekijk hier het onderzoek

Bronnen: POVLTOColland

 
 

Inloggen op de ledenportal