Pluimveeweb: Eenmalig 2.700 euro Europese steun voor pluimvee- en varkenshouders

24-07-2022
Vanwege de economische gevolgen van de Oekraïnecrisis is er in Nederland circa 8 miljoen euro beschikbaar uit de Europese landbouwcrisisreserve. Het budget wordt verstrekt aan pluimveehouders met grond en minimaal 250 stuks pluimvee, en aan varkenshouders met grond en minimaal 50 varkens. De eenmalige bijdrage betreft een vast bedrag van 2.700 euro per bedrijf als extra premiebedrag bovenop de reguliere vergroeningspremie.

Dat maakte Alfa Accountants en Adviseurs afgelopen week bekend. Voorwaarde is ook dat er via de Gecombineerde opgave 2022 een aanvraag is ingediend voor rechtstreekse betalingen van minimaal 500 euro voor subsidiabele hectaren. De drempelwaarde van 500 euro is gebaseerd op basis van de rechtenwaarde en vertaalt zich in de praktijk naar ongeveer 1,5 hectare, dat een bedrijf moet omvatten.

Het aantal varkenshouderij en pluimveehouderijbedrijven dat voor 2.700 euro steun in aanmerking komt, bedraagt ongeveer 2.950 bedrijven. Dit is ongeveer tweederde van het totaal aantal varkens- en pluimveebedrijven in Nederland. Ook gemengde bedrijven komen in aanmerking voor de steun.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zal op grond van de aanvragen voor de rechtstreekse betalingen van landbouwers in 2022 de betalingen in de maand september doen. De uiterste datum voor het kunnen uitbetalen van de Europese middelen uit de landbouwcrisisreserve is 30 september. RVO geeft aan dat de bedrijven, die voor het steunbedrag in aanmerking komen, begin september een brief zullen ontvangen.

 
 

Inloggen op de ledenportal