Boerderij: Slappe eiermarkt door vakantie en hitte

22-07-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De vakantietijd is meestal een slechte tijd voor de eierhandel. En ook hittegolven zijn niet goed voor de afzet van eieren.

Eierhandelaren moeten extra moeite doen om van hun eieren af te komen. Afzet naar de supermarkten is ook minder. Indruk is wel dat een deel van de consumenten die normaal eieren rechtstreeks bij de boer of op de markt kopen, dat nu wel eens doet bij de supermarkt. Uit gemak.

Het eieraanbod is niet supergroot, maar de afzet zeker ook niet. Niet verwonderlijk dat de eierprijs deze week wat onder druk stond.

Barneveld noteerde in de meest gangbare gewichten, vanaf 59 gram, zo’n 25 cent lager dan vorige week, zowel bij de kooi- als de scharreleieren. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index ging bij alle gewichtsklassen omlaag, bij de witte scharrels gemiddeld een dubbeltje, bij de bruine zeven cent. De Duitse Weser-Ems bleef bij de XL-eieren onveranderd, zowel bij de kooi- als bij de scharreleieren en noteerde bij de andere gewichtsklassen bij de scharreleieren elf cent (wit) en dertien cent (bruin) lager, en bij de kooi-eieren zes cent (wit) en elf cent (bruin).

De NOP-richtprijs scharreleieren noteerde voor de witte 62-63 gram dertien cent lager op € 9,64 en voor de bruine veertien cent lager op € 10,13. In dezelfde week (29) in 2021 was de richtprijs voor witte scharreleieren € 5,76 (-10 cent) en voor de bruine € 6,50 (-9 cent).

 

Industrie is uitweg

Als de afzet van tafeleieren in de zomer moeizaam verloopt, is de industrie een uitweg voor het teveel aan eieren. Dat is ook nu het geval, al moeten verkopers prijsconcessies doen om de eieren bij de verwerkers kwijt te kunnen. Wat op zich niet verwonderlijk is, want het prijsniveau is nog steeds historisch hoog.

De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren daalde met 3,5 cent naar € 1,435, die voor industrie-kooi-eieren met 0,7 cent naar € 1,36 per kilo. Bij beide meer dan het dubbele van een jaar geleden in week 29.

De NOP-industrienotering zit voor scharreleieren iets onder de Duitse Weser-Ems scharrelindustrienotering (€ 1,45), maar de NOP-industrienotering voor kooi-eieren zit zes cent boven de Duitse. Dit komt door de Rungis-industrienotering voor kooi-eieren van € 1,46, die deel uitmaakt van de NOP. Rungis noteerde deze week ook voor tafel-kooi-eieren, met uitzondering van de S-eieren, hoger dan vorige week, 15 cent tot drie dubbeltjes. Het aanbod van eieren is in Frankrijk door de vogelgriepuitbraken krap en met alle toeristen is er extra vraag. In Spanje zorgen de toeristen ook voor meer afzet. Spaanse eieren die normaal naar Nederland komen, blijven nu weg.

 

Weinig verandering verwacht

Naar verwachting zal de situatie de komende vakantieweken weinig veranderen. Mogelijk neemt het aanbod iets af, want naar verluid gaan er deze weken veel koppels naar de slacht. Bovendien worden er koppels geruid. Ook in Duitsland, aldus de Duitse marktanalist. “Hiermee wordt wat tijd gekocht en wordt de investering in nieuwe veestapel voorlopig uitgesteld. Alles is ook een gevolg van maximale onzekerheid en minimale voorspelbaarheid”, zegt hij erover. Er worden minder legkuikens opgezet en er zijn miljoenen broedeieren naar de industrie gegaan. De verwachting is ook Europees (Polen, Frankrijk, Oekraïne) het dieptepunt in de productie wel is bereikt.

De Duitse marktanalist is optimistisch: “Koelkasten moeten worden bijgevuld zodra vakantiegangers terugkeren, en naarmate de temperatuur daalt, zal de honger naar eieren weer toenemen.” Maar voor het zover is, komen er nog enkele ‘moeilijke’ weken. Na de vakantie zullen de verkopen weer aantrekken en moeten de koelkasten weer worden gevuld.

Prognose: lichte prijsdaling.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal