Pluimveeweb: Oekraïense eierexport keldert gigantisch door capaciteitsverliezen

30-07-2022
De Oekraïense eierexport is dit jaar maar liefst 42 procent lager dan de dezelfde periode vorig jaar vanwege capaciteitsverliezen door de oorlog. Sinds het begin van 2022 heeft Oekraïne 228 miljoen eieren geëxporteerd, aldus de Oekraïense pluimvee-unie.

„De daling van de exportvolumes komt doordat de pluimveeproductie in het land daalde als gevolg van de bezetting van gebieden en de vernietiging van productiefaciliteiten", gaf de organisatie aan, meldt de Engelstalige pluimveenieuwssite Poultry World. Hier voegde de Oekraïense pluimvee-unie aan toe dat het blokkeren van zeehavens ook zijn tol eiste omdat de toenemende logistieke kosten een negatief effect hebben op de exportvolumes, alsook op de financiële stabiliteit van de eierexporteurs. De grootste importeurs van Oekraïense eieren zijn de EU, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, volgens de Oekraïense pluimvee-unie.

Capaciteitsvernietigingen

Sinds het begin van het conflict meldde de Oekraïense pluimvee-unie dat verschillende pluimveebedrijven waren beschadigd of vernietigd, alsook stierven miljoenen kippen van de honger. Geschat wordt dat het verlies van de Oekraïense eierindustrie zo’n 51 miljoen euro bedraagt.

Legstapel 40 procent gekrompen

Yevgeny Khailov, hoofd van de verkoopafdeling van het Oekraïense pluimveebedrijf Incuba LLC, schat dat sinds 24 februari het aantal legkippen in Oekraïne met minstens 40 procent is afgenomen. Veel pluimveebedrijven werken met een minimale bezettingsgraad. Nadat de Oekraïense havens hun activiteiten hadden stopgezet, kwam de export van eieren enkele maanden tot stilstand. De bevoorrading is echter geleidelijk hervat. „Pluimveebedrijven in West- en Centraal-Oekraïne exporteren al kippeneieren", zegt Khaylov. „Vandaag de dag gaan de leveringen via Polen en Roemenië. Maar tot nu toe zijn deze verre van het vooroorlogse niveau”, zegt hij tegen Poultry World.

 
 

Inloggen op de ledenportal