Pluimveeweb: 'Eierprijzen komende tijd op niveau door laag aanbod'

29-07-2022
„De eierprijzen blijven de komende tijd op niveau omdat er weinig nieuwe hennen aan de leg komen en het aanbod hierdoor laag blijft.” Dat voorspelt eierhandelaar Jan van Raai uit Woudenberg (UT).

Van Raai koopt eieren van leghennenhouders en andere eierhandelaren en verkoopt deze voornamelijk door aan grotere eierhandelaren op basis van vaste prijzen of vrije markt prijzen. „In alle segmenten is er sprake van een zomerdip”, schetst Van Raai de huidige eiermarkt.

„De afzet van biologische eieren liep al slecht en loopt nu nog steeds matig. Voor nieuwe koppels vrije uitloop hennen die bijvoorbeeld in oktober aan de leg komen, is geen nieuw contract te krijgen bij grotere pakstations. De afzet van scharrel- en kooi-eieren is ook slecht. Het enige wat je kunt, is verkopen aan de industrie. Dus alle eierhandelaren doen dat maar.”

‘Geen slechte prijzen’

Aangezien veel Nederlanders op vakantie zijn en door het warmere weer is de vraag naar eieren in de zomer altijd lager. Dat is dit jaar niet anders, weet Van Raai. „Ondanks de lagere vraag naar eieren, ontvangen leghennenhouders momenteel geen slechte prijzen. Dat komt doordat het eieraanbod ook relatief laag is. Voor bruine scharreleieren is de huidige prijs echter wel 1 tot 1,5 cent te laag vergeleken met de kostprijs.”

Vanwege de extreem hoge voerkosten liggen de eierprijzen op een veel hoger niveau dan vorig jaar. „De NOP scharrelprijs 2.0 wit 62-63 gram ligt nu op 9,54 euro per 100 stuks en vorig jaar in week 30 op 5,65 euro. De NOP scharrelprijs 2.0 bruin 62-63 gram bedraagt nu op 10,02 euro per 100 stuks en vorig jaar in week 30 6,45 euro”, vergelijkt Van Raai. „Beide zijn de afgelopen weken relatief weinig gezakt. Wit zakte in vijf weken van 9,78 naar 9,54 en bruin van 10,31 naar 10,02. Dat is beide nog minder dan 30 cent. Beide noteringen liggen op relatief hoog niveau.”

„Aangezien er weinig nieuwe jonge hennen aan de leg komen, blijven de eierprijzen de komende weken op dit huidige niveau”, verwacht Van Raai.

‘Gewend aan huidige prijzen’

Of leghennenhouders met de huidige NOP-prijzen uit de voeten kunnen nu de voerprijzen torenhoog zijn, weet Van Raai niet. „De ene leghennenhouder heeft een lagere kostprijs dan de andere. Leghennenhouders met een lage kostprijs kunnen voor de huidige NOP-prijzen wel produceren. Leghennenhouders met een hogere kostprijs niet”, verwacht Van Raai.

Volgens de eierhandelaar is het belangrijk dat de eierprijzen op het huidige niveau blijven. „Nu is de hele keten aan deze prijzen gewend. Leghennenhouders hebben deze prijzen ook echt nodig. Wanneer de NOP-prijzen nu opeens hard zakken, duurt het lang voordat ze weer op niveau komen. Dat is voor niemand in de keten wenselijk en voor leghennenhouders al helemaal niet.”

Vaste prijzen

Door de torenhoge voerprijzen zetten sommige leghennenhouders niet op. Diegene die wel opzetten, vragen om vaste eierprijzen. „Het lijkt er wel op of leghennenhouders tegenwoordig alle marktrisico’s bij de eierhandel willen leggen. Leghennenhouders willen alleen voor vaste prijzen opzetten.”

„Grotere eierpakstations willen echter geen koppel voor de huidige hoge vaste prijzen vastleggen. Leghennenhouders die er niet uitkomen met hun pakstation zetten daarom niet op.” Van Raai vindt het een lastige situatie maar begrijpt beide standpunten. Met de huidige hoge voerkosten is het bovendien belangrijk dat het eieraanbod laag blijft om de huidige prijzen in stand te houden, weet de eierhandelaar.

Dit topartikel is eenmalig gratis aangeboden voor de lezers van Pluimveeweb.nl. Mis geen enkel topartikel op Pluimveeweb.nl en wordt hier abonnee.

 
 

Inloggen op de ledenportal