Boerderij: Moeizame afzet eieren wegens vakantie

29-07-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Volop vakantietijd, dat is goed te merken bij de afzet van tafeleieren: die verloopt moeizaam, zoals altijd in de zomer.

Daarmee is net als vorige week, en vermoedelijk ook in de komende weken, en een paar woorden de eiermarkt omschreven. Er zijn niet heel veel eieren, maar die lopen minder goed weg dan gewoonlijk, dus zijn er snel te veel.

Afzet naar marktkooplei is minder, want die staan even enkele weken niet op de dagmarkten, en veel kleine (Turkse) winkeltjes in de grote steden hebben de deuren voor enkele weken gesloten. Er gaan wel eieren naar de industrie, zoals meestal in de zomer. Net als vorige week stond de prijs onder druk. Die daalde, maar stortte niet in.

Barneveld noteerde in de meest gangbare gewichten, vanaf 59 gram, voor de tweede week op rij een kwartje lager dan in de voorgaande week, zowel bij de kooi- als de scharreleieren. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index ging net als de vorige twee weken bij alle gewichtsklassen omlaag, bij zowel de witte als de bruine scharrels gemiddeld met een dubbeltje. De Duitse Weser-Ems bleef bij de XL- en L-eieren onveranderd, zowel bij de scharrel- als de kooi-eieren, en noteerde bij M- en S-eieren bij de scharreleieren gemiddeld twee dubbeltjes (wit) en vijftien cent (bruin) lager. De witte en bruine M-kooi-eieren zakten een dubbeltje.

De Franse Rungis-notering liet dinsdag en donderdag prijsverhogingen zien van een kwartje tot vier dubbeltjes.

De NOP-richtprijs scharreleieren noteerde voor de witte 62-63 gram tien cent lager op € 9,54 en voor de bruine elf cent lager op € 10,02. In dezelfde week (30) in 2021 was de richtprijs voor witte scharreleieren € 5,73 (-3 cent) en voor de bruine € 6,45 (-5 cent).

 

Afzet tafeleieren moeizaam

Als de afzet van tafeleieren in de zomer moeizaam verloopt, is de industrie een uitweg voor het te veel aan eieren. Dat is ook nu het geval, al moeten verkopers prijsconcessies doen om de eieren bij de verwerkers kwijt te kunnen. Wat op zich niet verwonderlijk is, want het prijsniveau is nog steeds historisch hoog. Wereldwijd. Normaliter kopen eierverwerkers in de zomer extra in en zetten dit eieren in de koeling om die eieren in het najaar, wanneer de eierprijs aantrekt, te gaan breken. Nu lijkt het erop dat ze minder extra eieren inkopen, omdat de eierprijs nu relatief minder is gezakt en de verwachting is dat dit na de zomer minder zal aantrekken dan in voorgaande jaren.

De buitenlandse industrie-noteringen Weser-Ems en Rungis noteerden onveranderd. De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren daalde met 4,2 cent naar € 1,393, die voor industrie-kooi-eieren met 0,6 cent naar € 1,354 per kilo.

 

Zorgen om vogelgriep

Nu de ophokplicht in pakweg de helft van Nederland is opgeheven, komt de productie van vrije uitloopeieren weer op gang. De afzet van die eieren verloopt echter (nog) moeizaam. Vrije-uitloopeieren liggen wel weer in het schap, maar de consument legt ze nog niet zo snel in het winkelwagentje. De Duitse retail kan nog aan de vraag voldoen met de Duitse Freilandeier en hoeft de Nederlandse vrije-uitloopeieren nog niet.

Intussen vragen vrije-uitloopkippenhouders in de regio’s waar de ophokplicht nog steeds geldt, zich af wanneer hún kippen weer naar buiten mogen. De twee recente AI-uitbraken, waarvan een in een regio waar de ophokplicht was opgeheven, temperen het enthousiasme over verdere versoepelingen van de maatregelen.

Prognose: lichte prijsdaling

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal