Boerderij: Frankrijk is al € 1,2 miljard kwijt aan steun wegens vogelgriep

02-08-2022

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

€ 800 miljoen ging naar directe steun terwijl nog eens € 300 miljoen is betaald aan bijdragen voor het verbeteren van de bioveiligheid in de sector.

 

Het Franse landbouwministerie is al € 1,2 miljard kwijt aan steun voor door de grote epidemie van vogelgriep getroffen boeren en bedrijven. Daarvan ging € 800 miljoen naar directe steun terwijl nog eens € 300 miljoen is betaald aan bijdragen voor het verbeteren van de bioveiligheid in de sector.

Volgende uitbraken beperken

Dat is gemeld tijdens een overleg tussen minister Marc Fesneau en alle betrokken partijen in de pluimveewereld. Daarbij zijn ook enkele tientallen gezamenlijke acties besproken om volgende uitbraken en vooral de gevolgen daarvan waar mogelijk te beperken. “Om die maatregelen te bepalen is er veel overleg gevoerd om de ervaringen van elke organisatie rond de vogelgriepcrisis te analyseren. Het doel is om, gebaseerd op die ervaringen, het in 2021 opgestelde actieplan verder te completeren”, aldus het ministerie.

Vogelgriep endemisch

Fesneau: “We worden geconfronteerd met een virus dat evolueert en we moeten onze maatregelen aanpassen. Het virus vertoont veel langere incubatietijden. Daarom moeten we de middelen waarover de pluimveehouders en dierenartsen beschikken om de diergeneeskundige situatie beter te volgen en te anticiperen op de evolutie ervan, versterken. Het risico bestaat dat het virus endemisch wordt. Daarom moeten we de indicatoren die de risicoperiode bepalen herzien. Daarbij moeten we gebruik maken van de opgedane ervaringen en meer rekening houden met de specifieke kenmerken van elke regio en productiemethode.”

 

 
 

Inloggen op de ledenportal