Pluimveeweb: Peters verkoopt kwart eieren rechtstreeks: ?Huisverkoop loopt verrassend goed?

08-08-2022
„We verkopen inmiddels een kwart van onze eieren rechtstreeks aan huis of aan afnemers in de regio. Onze rechtstreekse eierverkoop loopt verrassend goed”, zegt Stijn Peters. De rechtstreekse eierverkoop nam een vlucht nadat de familie in november hun nieuwe stal in gebruik nam.

De familie Peters uit Didam (GD) nam begin november vorig jaar een nieuwe 1 ster Beter Leven leghennenstal in gebruik. Ze richten zich op regionaal en transparant produceren. „We streven ernaar om een groot deel van onze eieren zelf af te zetten via huisverkoop en rechtstreekse verkoop aan bijvoorbeeld boerderijwinkels, restaurants en supermarkten in de regio”, zegt Stijn Peters. De familie zette begin november de eerste 21.500 Novogen Brown Light hennen op in de nieuwe stal en raapte eind november de eerste eieren.

De rechtstreekse verkoop van eieren nam een vlucht sinds november. De familie zet inmiddels een kwart van de eieren rechtstreeks af. „We hadden niet verwacht dat het zo goed zou lopen. Veel mensen willen er graag even uit. Nu hebben ze een doel om er even uit te gaan, geven de mensen aan”, zegt Stijn (26). „Klanten willen gewoon even een praatje maken. Dat kan zijn met ons of wanneer mensen elkaar tegenkomen bij onze eierverkoopautomaat”, vult vader Jos Peters (58) aan.

Hij runt het pluimveebedrijf samen met zijn zoon Stijn. Beiden zitten ze in maatschap. Jos werkt vier dagen per week buitenshuis, terwijl Stijn vijf dagen per week buitenshuis werkt. Beiden zijn ze vertegenwoordiger in de pluimveehouderij.

Gepensioneerden draaien van maandag tot en met vrijdag de eieren af en lopen een controleronde door de stal. „We kennen hier veel mensen in de buurt. Veel pas gepensioneerden willen niet de hele dag thuis zitten, maar ook graag iets te doen hebben. Onlangs hebben nog twee gepensioneerde mannen geïnformeerd of ze mee konden werken binnen ons bedrijf. Bovendien is het slechts drie uur werk: even een controleronde door de stal lopen en de eieren afdraaien. Dan is het ook nog een keer klaar”, zegt Jos.

Hij of Stijn loopt iedere avond een controleronde door de stal. „Ik app met Stijn wie gaat. Sommige avonden zijn we er ook allebei.” In het weekend verzorgen ze de hennen meestal samen. „Toen Stijn onlangs op de Zwarte Cross was, heb ik de hennen verzorgd.”

Verkoop aan collega-leghennenhouders

Op de plek waar de familie nieuw bouwde, hielden de ouders van Jos tot omstreeks 2009 leghennen in een legbatterijstal. Daarna stond de stal jaren leeg, maar hield de familie Peters de huisverkoop van eieren in stand. De ouders van Jos deden dit jarenlang. Begin dit jaar schafte de familie een eierautomaat aan.

„Nieuwe klanten kopen eieren uit de automaat. Bestaande klanten doen ‘gewoon’ geld in het bakje en pakken dan zelf de eieren. Dat doen we al jaren zo”, zegt Jos. De familie verkoopt sinds eind vorig jaar bovendien eieren aan buurtwinkels, boerderijwinkels en restaurants in de omgeving. „Ook collega-leghennenhouders nemen eieren af in de weken dat ze leeg staan. Dan gaat het ook hard.”

Extreem lage uitval

De huidige koppel is op moment van schrijven 55 weken oud en het legpercentage bedraagt nog 91 procent. Daarnaast is de uitval met 1,2 procent erg laag. Vader en zoon zijn hier erg tevreden over. „We willen deze ronde tot een leeftijd van 85 weken aanhouden”, zegt Jos.

De familie maakte afspraken over de afzet van eieren met hun pakstation en mag een deel van de eieren rechtstreeks afzetten. „De volgende ronde willen we nog meer eieren rechtstreeks vermarkten. We hebben een Facebookpagina en automobilisten die op de A12 langs rijden kunnen zien dat hier eieren te koop zijn. Ook hebben we advertenties geplaatst in regionale kranten en merken we dat onze klanten voor veel mond-tot-mondreclame zorgen. Voor de rest hebben we nog weinig reclame gemaakt en gepionierd”, zegt Stijn. Hij en zijn vader zijn overtuigd dat ze de rechtstreekse eierverkoop de komende jaren flink kunnen vergroten.

Meer marge

De 58-jarige Jos is zijn hele werkzame leven al in de pluimveehouderij actief en is hiermee een ervaren rot in de sector. Als schooljongen haalde hij tussen de middag de legbatterijeieren uit. „Pluimveebedrijven zijn door de jaren heen steeds groter geworden. Daarmee stegen de risico’s ook. De risico’s zijn nu eigenlijk te groot ten opzichte van de marges. De marges moeten omhoog. Wij verkopen de eieren rechtstreeks aan de consument voor 20 cent. Dat is helemaal niet veel, krijgen we vaak als opmerking te horen van klanten. Biologische eieren worden in de supermarkt soms voor 55 cent aangeboden. De supermarkt vindt het niet erg dat ze wat minder eieren verkopen als ze meer marge per ei overhouden. Meer marge per ei overhouden, daar moeten we als leghennenhouders ook naartoe.”

„Wanneer wij met onze regionale en transparante werkwijze gemiddeld over alle eieren 1 cent meer ontvangen, stijgen de jaarlijkse opbrengst met ongeveer 65.000 euro”, rekent Jos voor. Jos en Stijn willen de komende jaren de rechtstreekse eierverkoop verder vergroten. „Het is geen doel om meer kippen te gaan houden, maar wel om een fatsoenlijke marge over te houden. We zien nu dat dit kan. Geen consument klaagt over een eierprijs van 20 cent per ei”, zegt Jos. In sommige andere dorpen waar veel leghennenbedrijven zitten, worden soms eieren voor 10 cent per ei aangeboden. „Die leghennenhouders beconcurreren elkaar. Dat gaan wij niet doen. Klanten moeten naar ons komen omdat ze er een goed gevoel bij krijgen”, vertelt Jos.

Aandeel CCM verlaagd

Een belangrijk deel van het regionale aspect van hun bedrijf (EiLokaal Didam) is het voeren van lokale grondstoffen. „We voerden eerst 30 procent CCM. Dat ging heel lang goed. Deze week hebben we vanwege het warme weer het aandeel CCM in het voer echter verlaagd naar 25 procent. Door het warme weer wordt het compleet voer gevoeliger voor het ophangen in aanvoerbuizen en hoppers”, licht Stijn toe.

Hun buurman die CCM aan zijn varkens voert, vult enkele keren per week met zijn shovel de CCM-bak van de familie Peters. „Dit scheelt ons tijd. Bovendien hoeven we hierdoor geen shovel aan te schaffen”, zegt Jos. De familie voert ook nog 15 procent regionale tarwe. De leghennenhouders voeren hun kippen in twee voerblokken. Het eerste blok is van 6.30 uur tot en met 10.30 uur en het tweede blok is van 15.45 uur tot en met 19.45 uur. In het eerste blok wordt een derde deel van het voer gevoerd en in het tweede blok twee derde deel.

Ze mengen sinds enkele weken ook zelf schelpengrit door het voer in hun eigen voermenginstallatie, aangezien de hennen nu steeds ouder worden. „De hennen krijgen tijdens het voerblok in de middag schelpengrit door het voer gemengd, omdat ze het ’s nachts nodig hebben. In de nacht vormt de eischaal zich namelijk”, legt Stijn uit.

Fijn stalklimaat

Jos is erg te spreken over het stalklimaat in de nieuwe stal. „We hebben de hennen in november, vlak voor de winter opgezet. We vonden dat eerst best een beetje spannend, omdat het stalklimaat in de winter altijd lastig te managen is. Dankzij de warmtewisselaar was het stalklimaat deze winter echter erg fijn.”

De ervaren pluimveespecialist weet dat alles 100 procent moet zijn om technisch uitmuntend te kunnen draaien. „Goede opfok is de basis van een goed koppel. Om dit eruit te kunnen halen moet alles kloppen”, zegt Jos.

„We hebben nu op een leeftijd van 55 weken ook weinig tweede soort eieren”, vult Stijn aan. „Er is even een IB door de koppel heen geweest, maar de hennen hebben zich hier prima van hersteld. Ongelofelijk eigenlijk. Dit betekent dat het met de gezondheid wel goed zit”, zegt Jos. Hij is evenals zijn zoon uitermate enthousiast dat hun eerste ronde tot nog toe zo goed verloopt.

 
 

Inloggen op de ledenportal