Boerderij: Stabiele zomermarkt voor eieren

05-08-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Op de markt voor eieren is de vakantietijd nog volop merkbaar.

De afzet van tafeleieren loopt redelijk, zoals in deze tijd van het jaar te verwachten is. Voor de komende weken verwachten marktpartijen daar weinig verandering in. Wat wel opvalt is dat de verwerkers zorgen voor een prijsbodem in de markt. De prijzen maakten deze week een pas op de plaats, een enkele notering pluste een klein beetje, de andere ging enkele centen naar beneden.

Barneveld noteerde gelijk

Barneveld noteerde exact gelijk aan vorig week. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index ging in de middengewichten M en L een stuiver naar beneden. De Duitse Weser-Ems bleef over de hele linie nagenoeg gelijk, enkele kleine correctie naar boven of beneden bij de scharrel- en de kooi-eieren. Maar wat maakt een stuiver of dubbeltje meer of minder uit bij het nog steeds hoge prijsniveau.

In Frankrijk zit de notering nog steeds in de lift. Rungis noteerde dinsdag en donderdag 15 tot 35 cent hoger dan een week eerder.

NOP-richtprijs

De NOP-richtprijs was voor zowel de witte als de bruine scharreleieren 62-63 gram 3 cent lager. De witte kwamen op € 9,51, de bruine op € 9,99. De laatste keer dat de NOP-richtprijs bij de bruine scharreleieren onder de € 10 zat was op 11 maart in week 10. In week 31 in 2021 daalde de richtprijs voor witte en bruine scharreleieren ook met 3 cent, naar € 5,70 bij de witte en € 6,42 bij de bruine.

 

Handelaren hebben deze week veel eieren weggezet naar die industrie. Dat gebeurt altijd wel zomers, met het oog op oplopende eierenprijzen na de zomer, maar de indruk is dat de industrie nu weinig eieren op voorraad heeft. Wat overigens niet verwonderlijk is bij de hoge eierprijzen van de laatste maanden. De brekerijen sorteren voor op de verwachte vraagstijging van eiproducten als de gebruikers ervan – fabrikanten van koekjes, sauzen en salades – over enkele weken weer meer productie gaan draaien. Dan willen de eierverwerkers geen nee hoeven te verkopen. Wereldwijd is de eiermarkt krap. Het aanbod, krap door vogelgriepuitbraken (vooral in de VS), zou nauwelijks de vraag overtreffen.

De buitenlandse industrie-noteringen Weser-Ems noteerden onveranderd: € 1,42 voor scharreleieren, € 1,30 voor kooi-eieren. Rungis noteerde voor kooi-industrie-eieren plus twee cent op € 1,48. De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren daalde met 0,4 cent naar € 1,389, die voor industrie-kooi-eieren steeg met 0,4 cent naar € 1,358 per kilo.

 

Wegens onzekerheid over prijsontwikkelingen besluiten nogal wat pluimveehouders, ook in Duitsland, koppels te ruien. Wie eieren voor een volgende ronde nog niet heeft verkocht, stelt soms het bestellen van een volgend koppel uit. Een nieuw koppel vraagt een hogere investering dan voorheen, zeker als het een OKT-koppel is. Financiering is vaak niet eenvoudig.

Goedkopere productie

Ook de Duitse analist signaleert ruien en vooruitschuiven van bestellen van een nieuw koppel. Of omschakeling naar een goedkopere productie, ingegeven door veranderde koopgedrag van de consumenten als gevolg van de enorme prijsstijgingen. “Het is absoluut begrijpelijk dat de een of de ander kiest of moet kiezen voor het goedkopere product.” Deze situatie is het meest merkbaar bij biologische eieren, merkt de analist op.

Pluimveehouders die voor het goedkopere segment produceren – kooi of scharrel ‘zonder toeters en bellen’ – kunnen hun eieren prima kwijt. Wat er aan vrije-uitloopeieren wordt geproduceerd loopt goed weg. De productie is nog te gering om in supermarkten acties met vrije-uitloopeieren op te zetten. Wat wel nodig is, want het imago van deze eieren heeft door de ophokplicht een fikse knauw opgelopen.

Prognose: stabiel tot licht oplopend.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal