Pluimveeweb: Hoog pathogene vogelgriep duikt op in Vlaamse Roeselare

08-08-2022
Op een hobbypluimveebedrijf in Roeselare, in de Vlaamse provincie West-Vlaanderen, is hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een besmetting na contact met wilde vogels.

In juli werden er in Roeselare namelijk besmette meeuwen gevonden. De enkele tientallen stuks pluimvee op het hobbypluimveebedrijf zijn gestorven of werden geruimd. Het hobbypluimveebedrijf wordt gereinigd en ontsmet. Dat meldt het Vlaamse Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Geen vervoersbeperkingsgebieden

Gezien het om een geïsoleerde particuliere hobbypluimveehouderij gaat zonder contacten, is er geen bijzonder risico voor verspreiding en verandert de epidemiologische situatie niet. De maatregelen blijven daarom beperkt tot het besmette hobbypluimveebedrijf. Er worden geen vervoersbeperkingsgebieden van 3 en 10 kilometer ingesteld en bijkomende maatregelen genomen.

H5-virus blijft circuleren

Het H5-virus blijft ondertussen volop in wilde vogels circuleren. Er zijn dit vogelgriepseizoen al besmette dieren gevonden op zo’n 90-tal locaties. De intensiteit in de kuststreek en de rest van West-Vlaanderen lijkt de afgelopen weken wel wat afgenomen. Het virus is ook al verderop in het binnenland opgedoken. Namelijk bij wilde vogels op meerdere locaties in Oost-Vlaanderen en Limburg en bij een vos in Vlaams-Brabant die besmet geraakte na het eten van besmette wilde vogels. Het risico op besmetting voor gehouden pluimvee en vogels blijft dus erg hoog, zowel voor professionele als particuliere houderijen.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal