Telegraaf: Batterij ei komt terug

23-11-2012

 Mijnbedrijf

Foto: Theo Terwiel
vr 23 nov 2012, 10:41

Batterij-ei komt terug

door RICHARD VAN DE CROMMERT

DEN HAAG - Legbatterijeieren komen via de achterdeur gewoon weer terug in Europa. Terwijl de Europese Unie juist dit jaar een verbod op legbatterijen heeft ingevoerd, liggen er plannen klaar om de invoerheffingen voor eieren van buiten de EU, waaronder die uit Oekraïne, de VS, India en Argentinië, te halveren. Eierhandelaren en -producenten in Europa zijn verbolgen over de Brusselse maatregel.

Onder meer de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren heeft zich tot Brussel gewend. Maar tot nu toe halen protesten niets uit. „Wij zijn voor een vrije markt”, zegt Erik Hubers, voorzitter van zusterorganisatie Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders. „Maar wel tegen dezelfde randvoorwaarden. Ons grootste bezwaar is dat er weer eieren welkom zijn die uit productiesystemen komen die in Europa verboden zijn.”

Het bedrijfsleven krijgt bijval uit de academische wereld. Volgens onderzoeker Peter van Horne van onderzoeksbureau LEI, onderdeel van de Universiteit van Wageningen is de aangekondigde maatregel funest voor concurrentiepositie Nederlandse eierindustrie.

Lees het hele artikel vandaag in De Financiële Telegraaf

Scan oorspronkelijke artikel via website:

 

 
 

Inloggen op de ledenportal