Pluimveeweb: Eerste Brabantse ooievaars dood door besmetting met vogelgriep

10-08-2022
In Breda zijn in juli vier dode ooievaars gevonden die besmet waren met het vogelgriepvirus. Het is voor het eerst dat dit in Brabant gebeurt, zo werd maandag 8 augustus 2022 bekend gemaakt.

Voorzitter Bert van de Haar van de West Brabantse Vogelwerkgroep kreeg een week of drie geleden een telefoontje van iemand die vlakbij de rivier de Mark een dode ooievaar zag liggen in een vijver. „Het ging om een vrouwtje, dat een nest op de schoorsteen van het gebouw van Staatsbosbeheer in Breda had. Ze moet eruit gevallen zijn of op een andere manier dood op die plek terecht zijn gekomen”, zegt de voorzitter.

Gezin

Volgens de voorzitter gaat het om een compleet ooievaarsgezin. „De man die de vogel had gevonden, wilde het dier mee naar huis nemen of het beest laten opzetten, maar ik adviseerde hem eerst Staatsbosbeheer in te lichten. Daar wilden ze eerst onderzoeken wat er met de vogel aan de hand was. Vrij snel daarna bleek dat een van de twee jongen uit het nest was gevallen en vervolgens bleek ook een tweede jonkie dood te zijn.”

Hierbij bleef het niet; ook het mannetje overleefde de besmetting niet. Het is het eerste geval van besmette ooievaars in Noord-Brabant. In Drenthe zijn in juli 2022 ongeveer dertig ooievaars overleden na besmetting met vogelgriep. Volgens de voorzitter is het aantal ooievaars in Nederland groter dan ooit. „We hopen dat het aantal ooievaars niet sterk zal teruglopen. Die kans bestaat wel wanneer het virus onder een kolonie rondwaart, maar dat lijkt in Breda niet het geval te zijn”, aldus Bert van der Haar.

Risico toegenomen

De onzekerheid over de risico’s van verspreiding van vogelgriep is toegenomen. „Die is nu groter dan drie weken geleden, omdat uit de infectie bij de ooievaars blijkt dat steeds andere soorten onvoorspelbaar aan de spreiding kunnen bijdragen. Hiermee kan het verspreidingsgebied van vogelgriep veranderen”, zo staat in een tussentijds verslag van deskundigen, dat door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is gepubliceerd.

Begin augustus is in Dalfsen, provincie Overijssel, op drie bedrijven met eenden, vleeskuikenouderdieren en leghennen hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Kijk voor een actueel overzicht op het dossier vogelgriep op Pluimveeweb.

Tekst: Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal