Boerderij: Productie biologische eieren zit in Nederland aan de top

10-08-2022

Redactie

René Stevens

freelance redacteur

De productie van biologische eieren ligt in Nederland al enkele jaren rond de miljard eieren per jaar. Daarmee lijkt de top voor deze sector voorlopig bereikt.

Volgens cijfers van het CBS waren er vorig jaar in Nederland 217 bedrijven met biologische leghennen. In 2016 waren dat er 199. De productie nam in die jaren toe van ruim 700 miljoen naar rond 1 miljard biologische eieren vanaf 2018. De laatste jaren neemt de productie licht af.

 

Een vijfde van de legbedrijven biologisch

Op basis van deze aantallen is ongeveer een vijfde van alle legbedrijven biologisch. Het aantal biologische eieren is echter een stuk kleiner en ligt rond de 10%, aldus Wim Thomassen, voorzitter van de coöperatie Biomeerwaarde Ei. “Onze bedrijven zijn met 10 tot 15.000 hennen een stuk kleiner dan gangbaar.”

Van deze eieren blijft ongeveer 20% in Nederland en 80% gaat over de grens. Net als bij regulier is Duitsland veruit de grootste afnemer. Kleinere hoeveelheden gaan naar andere omringende landen. De afzet staat sinds het einde van de coronacrisis en gestegen kosten voor consumenten sterk onder druk. “De consument is kritischer geworden op de uitgaven en daar hebben ook wij last van.” Het steekt Thomassen dat supermarkten met verkoopprijzen van 50 cent per ei relatief grote marges hanteren.

Positie biologische pluimveehouder verslechterd

Biologische pluimveehouders ontvangen de laatste jaren zo’n 15 tot 16 cent per ei; dat is ongeveer 10 cent meer dan de gangbare collega’s. Door sterk gestegen kosten en kleinere volumes is de positie van de biologische pluimveehouders volgens Thomassen verslechterd. Hij voorziet daarom dat er de komende jaren weinig ruimte is voor uitbreiding van de productie. Europese en landelijke plannen voor uitbreiding van biologisch hebben volgens hem alleen zin als ze leiden tot meer consumptie of lagere prijzen in de supermarkt.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal