Pluimveeweb: Nauwelijks ruimte voor uitbreiding in biologische eierproductie

11-08-2022
De komende jaren is er nauwelijks ruimte voor uitbreiding van de biologische eierproductie omdat de afzet al enige tijd onder druk staat doordat consumenten minder te besteden hebben door de economische recessie. Uitbreidingsplannen van de biologische eierproductie in Nederland of andere Europese landen hebben enkel zin als ze leiden tot een hogere consumptie of lagere prijzen in de supermarkt.

In Nederland werden er vorig jaar ongeveer 1 miljard biologische eieren geproduceerd. De Nederlandse biologische eierproductie ligt sinds 2018 al rond dit niveau, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is ongeveer 10 procent van de totale Nederlandse eierproductie. Van deze eieren blijft ongeveer 20 procent in Nederland en wordt 80 procent wordt geëxporteerd met name naar Duitsland. Daarnaast worden biologische eieren ook naar andere omringende landen geëxporteerd.

Nederland telde vorig jaar 217 bedrijven met biologische leghennen, volgens cijfers van het CBS. Dit betekent dat een kleine 20 procent van de legpluimveebedrijven biologisch produceert. De bedrijven houden vaak 10.000 tot 15.000 leghennen en zijn gemiddeld aanmerkelijk kleiner dan gangbare leghennenbedrijven.

Biologische leghennenhouders ontvingen de laatste jaren zo’n 15 tot 16 cent per ei; een prijs die ongeveer 0,10 euro per ei hoger ligt dan voor scharreleieren. Door sterk gestegen kosten van onder meer biologisch voer en kleinere volumes is de positie van de biologische leghennenhouders verslechterd ten opzichte van collega-leghennenhouders.

Afzet onder druk

De afzet van biologische eieren staat sinds het einde van de coronacrisis behoorlijk onder druk. Consumenten hebben door de inflatie minder te besteden. Daar ondervindt de biologische legsector hinder van. De prijzen van biologische eieren in supermarkten variëren en kunnen wel 40 tot 50 cent per ei bedragen. Het doet biologische leghennenhouders pijn dat supermarkten zo’n hoge marges hanteren. Aangezien consumenten door de economische recessie steeds minder te besteden hebben, is de verwachting dat de afzet van biologische eieren de komende tijd in ieder geval niet stijgt, maar hooguit stabiel blijft of zelfs licht daalt. „De afzet van biologische eieren liep al een tijdje slecht en loopt nu nog steeds matig", zei eierhandelaar Jan van Raai onlangs tegen Pluimveeweb.nl.

De Nederlandse biologische eierproductie steeg van 2015 tot 2018 van 700 miljoen naar ongeveer 1 miljoen stuks. In 2019 kwam deze voor het eerst boven de 1 miljoen stuks uit. Sindsdien nam de productie licht af. De biologische eierproductie steeg van 2015 tot 2019. Eierhandelaren en banken waren altijd positief over het groeipotentieel en de marktkansen voor de sector. Nu moet de sector echter een pas op plaats maken totdat de vraag naar biologische eieren weer toeneemt.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal