Pluimveeweb: Graanprijzen bewegen tussen droogte en hervatte Oekraïense graanexport

13-08-2022
De daling van de groeiomstandigheden, samen met een zwakkere dollar, compenseerden de druk van de hervatting van de zee-export uit Oekraïne op de noteringen van het graancomplex van Chicago, de belangrijkste graanbeurs.

De futures van maïs, tarwe en sojabonen in Chicago stegen dinsdag. Dit nadat de oogstbeoordelingen in een wekelijks overheidsrapport de aandacht vestigden op de verslechterende gewasomstandigheden door de droogte en hitte in de VS, net als de omstandigheden in grote delen van Europa.

Dalende beoordelingen

Maïs werd beoordeeld met 58% goed tot uitstekend, vergeleken met 61% een week geleden en onder een gemiddelde analistenschatting van 60%. Een grotere verrassing was zomertarwe, waarvoor de USDA haar score goed tot uitstekend verlaagde van 70% naar 64%, terwijl analisten gemiddeld geen verandering hadden verwacht.

Voor sojabonen verlaagde het bureau zijn score van goed tot uitstekend met 1 procentpunt tot 59%, in lijn met de verwachtingen. Maïs werd beoordeeld met 58% goed tot uitstekend, vergeleken met 61% een week geleden en onder een gemiddelde analistenschatting van 60%. Een grotere verrassing was zomertarwe, waarvoor de USDA haar score goed/excellent verlaagde van 70% naar 64%, terwijl analisten gemiddeld geen verandering hadden verwacht.

Russische tarwe

De vooruitzichten op meer transporten vanuit de Zwarte Zee blijven een factor om in de gaten te houden. Het aantal schepen dat geladen is en klaar is om de havens te verlaten, neemt toe in Oekraïne. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de corridor zijn optimistisch. Het is echter niet verrassend dat het tempo tot nu toe beperkt blijft.

De exportvolumes uit Oekraïne staan ??in het middelpunt van de belangstelling, maar ook het herstel van de Russische bedrijvigheid moet in de gaten worden gehouden. De verwachting van de tarweproductie in Rusland werd door het marktbureau IKAR verhoogd met 4,5 miljoen ton tot 95 miljoen ton, met een groot exportpotentieel voor het seizoen 2022/20023.

In het Wasde van de vorige maand kwam de USDA met een Russische productie van ‘slechts’ 81,5 miljoen ton. Afgelopen vrijdag 12 augustus publiceerde de USDA het Wasde-rapport van augustus.

 
 

Inloggen op de ledenportal