Pluimveeweb: Vogelgriep duikt nog regelmatig op in Europa

12-08-2022
Het vogelgriepvirus blijft her en der opduiken in Europa. Niet enkel in Nederland en België maar ook in andere Europese landen waren er recent uitbraken op zowel pluimveebedrijven, hobbypluimveebedrijven als bij wilde vogels.

Eind juli en begin augustus waren er drie hoog pathogene vogelgriepuitbraken op pluimveebedrijven in Dalfsen (OV). Op een hobbypluimveebedrijf in Roeselare, in de Vlaamse provincie West-Vlaanderen, is afgelopen zondag 7 augustus hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld.

Nieuwe uitbraken in Duitsland en Frankrijk

In het West-Duitse Vechta, in de deelstaat Nedersaksen was er afgelopen donderdag 11 augustus een nieuwe uitbraak van vogelgriep op een leghennenbedrijf met 110.000 hennen. Bovendien waren er onlangs uitbraken op twee andere pluimveebedrijven in Nedersaksen en bij vier bedrijven met ganzen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

In Frankrijk waren er 30 en 31 juli uitbraken op twee bedrijven in de regio's la Manche en Somme in Normandië. In totaal zijn er dit jaar al maar liefst 1.346 uitbraken van hoog pathogene vogelgriep in Frankrijk vastgesteld.

Polen

In Polen vond op 19 juli een uitbraak plaats op een leghennenbedrijf met bijna veertigduizend hennen. Het bedrijf ligt ten oosten van de hoofdstad Warschau in de regio Groot-Polen. Polen had drie weken voor deze uitbraak zijn ziektevrije status voor vogelgriep aangevraagd. In Polen zijn dit jaar 35 hoog pathogene vogelgriepuitbraken vastgesteld. In het hele vogelgriepseizoen 2021-2022 gaat het om 95 uitbraken bij pluimvee en 28 uitbraken bij wilde vogels.

In Spanje zorgt het virus ook nog voor problemen. Op een kalkoenbedrijf in het zuidwesten van het land werd op 1 augustus het virus vastgesteld. Ook in Hongarije vinden er nog regelmatig uitbraken plaats.

Net als in Europa kampt ook de Amerikaanse pluimveesector met veel uitbraken van vogelgriep. Daarnaast is ook Mexico zwaar getroffen. Het virus zorgt dus niet alleen in Europa voor problemen. Ook in veel andere gebieden ter wereld vinden er regelmatig uitbraken plaats.

 
 

Inloggen op de ledenportal