Boerderij: Dal in eierprijs voorbij

12-08-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt was deze week vriendelijk. De vraag was wat beter dan voorgaande weken, terwijl de aanvoer niet veel anders was dan vorige week. Het leidde tot een stijging van de diverse eiernoteringen.

We zijn het dieptepunt voorbij, werd opgemerkt. Nou ja dieptepunt? Dalletje. De prijzen zijn deze zomer wel wat gedaald, maar eigenlijk was dat maar beperkt.
Dat de prijzen nu weer wat aantrokken heeft mogelijk te maken met het einde van zomervakantie, die in een deel van ons land in zicht is. Dan zijn er toch weer wat meer eieren nodig.

Barneveld noteerde bij alle gewichten met uitzondering van de lichtste eieren een stuiver tot 20 cent (scharreleieren) of 25 cent (kooi-eieren) hoger. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren maakte pas op de plaats, ging bij de S’jes een stuiver (wit) of een dubbeltje (bruin) omlaag.

De Duitse Weser-Ems noteerde de scharreleieren ook hoger, behalve bij de witte M’en en de S’jes (wit en bruin). De verhoging van de bruine scharrel M-eieren met 42 cent sprong er letter uit. De Weser-Ems kooi-einotering vertoonde eenzelfde verandering: witte L en XL omhoog, witte M en S gelijk, bruine M, L en XL omhoog, S gelijk.
In Frankrijk ging de Rungis ook deze week weer omhoog: over de drie noteringsdagen (dinsdag, donderdag en vrijdag) en over de vier gewichtsklassen heen, waren eieren er bijna twee dubbeltjes duurder dan in de week ervoor.

De NOP-richtprijs liep ook op. Noteerde de witte scharreleieren 62-63 gram twee cent hoger op € 9,53, de bruine acht cent hoger op € 10,07. In week 32 in 2021 noteerde de Nop-richtprijs onveranderd: € 5,70 voor de witte, € 6,42 voor de bruine.

 

De industrie blijft kopen, ook tegen wat oplopende prijzen. En zet ook al weer enkele weken wat eieren in de koeling. In de veronderstelling dat de eierprijs over enkele maanden als de eieren het koelhuis weer uit moeten, enkele centen duurder is. En dat het loonde om de koelhuiskosten te maken. De industrienoteringen lieten deze week bijna allemaal een plusje zien.Weser-Ems noteerde de scharrelindustrie-eieren een cent hoger op € 1,43 en liet de kooi-industrie-eieren onveranderd op € 1,30. Rungis noteerde voor kooi-industrie-eieren maar liefst acht cent hoger op € 1,56. De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 0,2 cent naar € 1,390, die voor industrie-kooi-eieren steeg met een halve cent naar € 1,394 per kilo. Voor beide Nop-industrienoteringen is dit ongeveer twee keer zo hoog als vorige jaar in week 32.

 

De industrieprijs bepaalt al enkele maanden de prijs voor tafeleieren. Zorgt in elk geval voor een bodem in eierprijs op een hoog niveau. Het is mede reden dat sommige pluimveehouders in Duitsland zijn overgestapt op de productie van eieren ‘zonder toeters en bellen’, eieren in het goedkopere assortiment.Eieren die niet meer voldoen aan de criteria van de supermarkten, maar hun weg vinden naar de weekmarkten, waar meer en meer Duitse consumenten hun eieren kopen nu de prijzen van energie en levensmiddelen almaar oplopen. Het zijn eieren die als het zo uitkomt ook goed naar de industrie kunnen voor nauwelijks minder geld. Ook in Nederland zijn er pluimveehouders die de certificaten vaarwel zeggen.

Kooi-eieren zijn ook in Polen, Spanje en Frankrijk goed aan de prijs. Een prijsstijging is dan ook veel meer te verwachten dan een stabilisatie. Komende week, en zeker de weken erna, wanneer de vakanties ten einde lopen. Dat de broedei-/inlegstatistieken duiden op een krimp van het Europese leghennenbestand. Daarmee liggen op termijn hogere eierprijzen in het verschiet.

Prognose: stabiel tot licht oplopend

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal